Влада

Житомир вже провів тендерів на закупівлю дронів більш ніж на 160 млн грн: у кого купують

30 October 2023, 10:14

Після скандалів з мільярдними тендерами на асфальт, стадіони та перекладання бруківки, дедалі частіше лунають заклики до місцевих органів влади спрямувати кошти на допомогу військовим, зокрема, на забезпечення їх безпілотниками. БізнесЦензор вирішив з’ясувати, які великі міста долучилися до закупівель дронів і в кого їх купують.

Про це йдеться у матеріалі Ольги Прокопишиної, оприлюдненому 27 жовтня 2023 року.

«Ми проаналізували закупівлі обласних центрів станом на 18 жовтня за кодом CPV 34711200-6 «Безпілотні літальні апарати». За даними у системі Prozorro, загалом обласні, селищні та міські громади, а також комунальні підприємства у 2022-2023 роках придбали дронів для потреб військових на 671,47 млн грн. Найбільшими постачальниками дронів на тендерах у системі Prozorro стали двоє підприємців та одна компанія: ФОП Остапенко Аліна Сергіївна продала дронів на 84,30 млн грн; ТОВ «КРП-3» – на 61,35 млн грн; ФОП Чорномаз Микола Миколайович – на 43,20 млн грн. Дані у системі Prozorro свідчать, що міськради Львова, Ужгорода, Сум, Полтави, Кропивницького, Одеси, Чернігова, Черкас, Миколаєва, Харкова та Херсона закупівель дронів не проводили. Втім, це не означає, що їх не купували обласні ради чи комунальні підприємства або ж окремі громади конкретної області», - йдеться у публікації.

Загалом, серед постачальників безпілотників за контрактами з місцевими органами влади чимало фізосіб-підприємців, зареєстрованих нещодавно. У грошовому ж вимірі безперечними лідерами за обсягами замовлених дронів є муніципалітети Дніпра та Житомира.

Виконавчий комітет Житомирської міськради провів тендерів на постачання дронів на загальну суму понад 160 млн грн.

Одним із постійних постачальників міськради є ТОВ «Артаір». Компанія заснована у листопаді 2021 року і записана на мешканку Миколаївщини Віру Барну, її директором зазначений Федір Барна – колишній депутат Миколаївської обладміністрації, ексдиректор миколаївського аеропорту, якого підозрювали у розкраданні 20 млн грн. Фірма «Артаір» Федора Барни також вказана як зернотрейдер на сайті Електронної зернової біржі.

У 2023 році фірма відкрила новий напрям діяльності і почала постачати продукцію китайської компанії DJI, яка виробляє дрони Mavic. Загалом з початку року фірма уклала контракти за результатами торгів у Prozorro на понад 82 млн грн, зокрема на постачання дронів для Житомира на 13,26 млн грн.

ТОВ «Комел» поставило Житомиру безпілотників на 18,5 млн грн. Фірма заснована у 1996 році, головним чином спеціалізується на продажах офісної техніки, належить сім’ї Караван. Брати Олександр та Володимир Караван відомі як власники мережі магазинів BRAIN та інтернет-магазину Itbox.

ТОВ «Головна мануфактура», що спеціалізується на виробництві робочого одягу, поставила в Житомир дронів на більш ніж 20 млн грн. Фірма була створена у 2018 році у Києві, зараз є постачальником китайських безпілотників. Її власником вказаний Ігор Селезньов.

ТОВ «Науково-виробниче підприємство "Атлон-Авіа», розробник безпілотного авіаційного комплексу розвідки та корегування вогню артилерії «Фурія» та «Грім». З початку 2020 року БАК «Фурія» знаходиться на озброєнні ЗСУ. Фірма-розробник цього безпілотника належить Олексію Гогіну, Артему В’юннику та Костянтину Тичинському. У неї Житомирський виконком придбав один БпЛа за 646 тис. грн.

ПрАТ «Рамзай» Юрія та Олени Польових, яке теж займається експериментальними розробками та виробництвом літальних апаратів, отримало один контракт з мерією Житомира на 3,3 млн грн.

Нагадаємо, вранці 16 жовтня в Житомирі на Великій Бердичівській розставили вздовж дороги плакати із закликами витрачати кошти не на бруківку та стадіони, а на дрони для військових. А об 11.00 годині в центрі міста відбувся мітинг з такими ж вимогами. Увечері того ж дня Житомирський міський голова вийшов у прямий ефір та повідомив, що наступного року кошти будуть йти тільки на укриття для шкіл, медицину і на військових. 18 жовтня мер Житомира розповідав, що десять днів тому в 95-у бригаду привезли «мавіків» на 8 млн грн, передали командирам, але бійці навіть не будуть знати за які кошти ці дрони куплені.

Як повідомляв Житомир.info, в середині липня 2023 року фахівці «Прозорро» проаналізували публічні закупівлі безпілотників з початку 2023 року, і за сумою коштів Житомирська область була на другому місці серед регіонів – на 60 млн грн, а мер Житомира уточнював, що 46 млн 280 тис. 798 грн – це кошти з бюджету міської громади. На сесії міської ради 28 вересня мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що влада домовилась з місцевими підприємцями і військовими частинами щодо збірки тисячі fpv-дронів, компоненти до яких закуплять за бюджетні кошти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дрон БПЛА безпілотник квадрокоптер закупівля Прозорро тендер  
Матеріали по темі