Місто

Батько загиблого Героя України пропонує назвати на його честь вулицю та провулки у Житомирі

3 November 2023, 16:15

Батько загиблого Героя України Олександра Петраківського пропонує перейменувати вулицю Індустріальну та три провулки Індустріальні у Житомирі на честь загиблого сина. Цю пропозицію він висловив 3 листопада на засіданні комісії з топоніміки Житомирської міської ради.

«Я полковник Петраківський Петро Станіславович, батько Героя України, який загинув, захищаючи нашу Батьківщину. У 2014 році син був командиром роти спецпризначення, по моїм та маминим стопам пішов. Завдання було, якщо коротко, розвідати територію по якій повинна була пройти колона у понад 3000 військовослужбовців. Провівши розвідку, син виявив дуже потужну засаду в якій чекали цю колону. Безумовно, колона було б розстріляна, всі б там до одного і разом із технікою, але техніка є техніка, а люди є люди. У підсумку син приймає бій, 14 військовослужбовців було, при цьому встиг доповісти командуванню: «Командир, засада!» і колона тією дорогою не пішла. В колоні не загинула жодна людина, хоча могли загинути близько трьох тисяч…ну, трупів, практично. У бою у сержанта зірвало каску, син зняв свою каску і віддав сержанту чим врятував його життя, бо в ту каску 7 уламків попали. А без шолома уламок відбив сину кусок черепа, невеликий, як яйце, але, але все-таки, мозок не зачепив. Він ще забинтований виносив поранених, я його фізично підготував по повній програмі. Після бою та евакуації були довгі роки лікування і практично 2 роки вже, як сина вже нема. Сина це не поверне, але, якщо ваша ласка, якщо ви рахуєте за потрібне, там вулиця Індустріальна, якщо її можна назвати вулицею, бо я там виріс. І 1,2, 3 провулки Індустріальні», - розповів батько Героя України Олександра Петраківського Петро Петраківський.

Під час обговорення батьку Олександра Петраківського запропонували перейменувати на честь сина вулицю Миру, що у мікрорайоні Богунія.

«Для якогось стометрового провулка це багато, чесно кажучи. Я розумію, що ви там жили, виросли. У нас є така вулиця Миру, вона така достатньо непогана і вже була у нас на засіданнях, що з нею робити, тому що вулиця Миру виходить на проспект Миру і якось її треба міняти назву, не було слушної кандидатури. Там і зупинка транспортна«Вулиця Миру», буде не вулиця Миру, а буде, наприклад «Вулиця Петраківського», це буде звучати достойніше і гучніше, ніж там, на Індустріальних провулках, вони просто на задвірках, про них ніхто і не знає», - зазначив член комісії з топоніміки Руслан Кондратюк.

«Розумієте, там ніхто мене не знає і я нікого не знаю. Тут ніжками своїми маленькими синочок мій бігав, розумієте? Тут мене всі знають. Так, я розумію, що ці провулки такі обсічені, що мій голос тут порадницький, а у вас вирішальний однозначно на чолі з пані головуючою, але там мене ніхто не знає», - зауважив батько Героя України Олександра Петраківського Петро Петраківський.

Перша заступниця Житомирського міського голови, яка є головою міської комісії з топоніміки, Світлана Ольшанська повідомила, що питання перейменування вулиці на честь Героя України Олександра Петраківського візьмуть на опрацювання.

«Сьогодні в порядку денному немає цього питання, інформацію взяти до відома в будь-якому випадку і далі хай юрдепартамент, департамент архітектури відпрацьовує і, відповідно, і члени комісії, коли отримають протокол. Ми включимо до порядку денного і розглянемо це питання. На разі ми вас можемо просто вислухати і взяти в роботу це звернення», - резюмувала Світлана Ольшанська.

Нагадаємо, 4 грудня 2014 року президент України Петро Порошенко присвоїв звання Героя України майору Олександру Петраківському.

Як повідомляв Житомир.info, 29 серпня 2021 року помер Герой України, воїн Сил спеціальних операцій ЗС України Олександр Петраківський, який був родом з Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Олександр Петраківський перейменування Ольшанська Кондратюк топоніміка комісія Петраківський перейменування вулиць 
Матеріали по темі