Влада

Суд зобов’язав підприємця знести склад, збудований біля старовинної синагоги в райцентрі Житомирської області

11 November 2023, 10:38

У Бердичеві прокуратура зобов’язала експосадовця-підприємця знести склад, самовільно збудований поруч із майже 130-річною синагогою.

Про це 10 листопада повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За позовом Бердичівської окружної прокуратури суд зобов’язав власника знести приміщення, самовільно збудоване біля пам’ятки архітектури – синагоги, що у місті Бердичеві. Установлено, що колишній очільник райдержадміністрації, згодом – засновник місцевої газети, наразі підприємець та керівник громадської організації збудував склад поруч із синагогою, спорудженою ще у 1895 році. Не маючи жодних дозвільних документів, він зайняв особливо цінну земельну ділянку, розташовану в охоронюваній зоні об’єкта культурної спадщини, та побудував приміщення площею 112 кв.м. Тривалий час підприємець користувався складом для власних потреб. З огляду на порушення вимог чинного законодавства, окружна прокуратура звернулася до суду, який підтримав позицію прокуратури та постановив відповідне рішення. Самочинно збудоване приміщення відповідач повинен знести за власні кошти», - йдеться у повідомленні.

Пресслужба Бердичівського міськрайонного суду інформує, що рішення про знесення самовільно побудованого приміщення біля синагоги було ухвалене 9 листопада.

«9 листопада 2023-го року Бердичівський суд завершив розгляд цивільної справи та задовольнив позов окружної прокуратури до бердичівлянина С. про знесення за власний кошт самовільно побудованого приміщення площею забудови 112 кв.м, у тому числі в охоронюваній зоні пам’ятки культурної спадщини. Суд проголосив вступну та резолютивну частини рішення, повний текст якого буде складений протягом 10 днів. Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене в апеляційному суді. Йдеться про самовільне будівництво приміщення, частина якого знаходиться на території охоронюваної зони пам’ятки культурної спадщини поблизу іудейської синагоги у м. Бердичеві. Підприємець ще у 2019 році отримав припис про усунення порушень на об’єкті самочинного будівництва, проте досі його не виконав і продовжує експлуатувати будівлю. Третьою особою у справі виступав відділ архітектурно-будівельного контролю виконкому Бердичівської міськради, який у 2019-му році визнав громадянина С. винним у порушенні вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил під час будівництва (ч. 6 ст. 96 КУпАП) та наклав штраф у сумі 21 500 грн. Зокрема, забудовник провів будівництво без отримання дозволу та без проєктно-технічної документації на земельній ділянці, частина якої знаходиться в межах охоронної зони культурної спадщини. У 2020-му році підприємець звернувся до Бердичівського суду з цивільним позовом про скасування даної постанови, проте програв справу», - зазначається у повідомленні.

Крім того, Бердичівський суд закрив кримінальне провадження по обвинуваченню цього ж підприємця у самовільному зайнятті ділянки та будівництві в охоронюваній зоні об′єкту культурної спадщини, задовольнивши клопотання захисника.

«У засіданні обвинувачений С. відмовився знайомитися зі своїми правами та обов′язками, тому суддя особисто зачитав їх під звукозапис. На жодне із запитань суду обвинувачений не надав відповіді, поводився зухвало, перебивав головуючого та порушував порядок у залі судового засідання. Після кількох попереджень суд своєю ухвалою видалив обвинуваченого на увесь час розгляду справи. Аби чоловік залишив судову залу, довелося залучити судову охорону. Засідання тривало недовго і виявилося останнім у даному судовому процесі. Захисник подав клопотання про закриття кримінального провадження стосовно обвинуваченого С., підставою для чого назвав той факт, що до закінчення строків досудового розслідування громадянину С. не було вручено підозру у вчиненні зазначеного кримінального проступку, що суперечить п.10 ч.1 ст.284 КПК України. Суд клопотання задовольнив», - повідомила пресслужба суду 9 листопада.

Від редакції: На порталі «Судова влада України» в інформації про зазначені справи обвинуваченим є Синельников Вадим Федорович, який був редактором газети «Бердичівський вісник», а з квітня 2014 року до лютого 2015 року – головою Бердичівської РДА.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2022 року прокуратура інформувала, що у Бердичеві повідомили про підозру директору громадської організації, який самовільно прибудував склад до 127-річної синагоги, та заявили до суду позов з вимогою зобов’язати фігуранта справи знести самовільно прибудований до синагоги склад.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: синагога суд прокуратура Бердичів культурна спадщина Синельников 
Матеріали по темі