Новини компаній

Нудота: поняття, причини симптому та методи лікування

20 November 2023, 15:16

Нудота – неприємне відчуття у шлунку та в цілому у шлунково-кишковому тракті (ЖКТ), що призводить найчастіше до блювання. Але іноді нудота швидко з'являється і швидко минає, що дозволить продовжити нормальне життя. Цей симптом виникає як у здорової людини при впливі будь-яких зовнішніх збудників, так і у тих, у кого діагностовано різні захворювання.


Причин, через які починається нудота, можуть походити зі шлунка і кишечника, внутрішнього вуха і навіть головного мозку. Якщо немає можливості терпіти цей симптом, найкраще на сторінці придбати відповідні ліки. Коли напади нудоти виявляються дуже часто, важливо пройти обстеження та діагностику, щоб розпочати лікування від певного захворювання.

Категорії захворювань

Нудота досить часто проявляється у багатьох захворюваннях та їх найзручніше розділити на категорії:

  • Серцево-судинні захворювання. Інфаркт міокарда, інсульт, серцева застійна недостатність, артеріальна гіпертензія;
  • Захворювання ШКТ. Гастрит, гастропарез, печія, синдром подразненого кишечника, целіакія, виразка шлунка, холецистит та багато іншого;
  • Травми та захворювання головного мозку. Найчастіше нудота проявляється після струсу головного мозку або внаслідок сильної травми голови;
  • Харчові отруєння. Вживання неякісних чи несвіжих продуктів, вживання зараженої їжі, недостатньо якісна термічна обробка, поєднання продуктів, які не можна поєднувати.

Це стани, при яких нудота є симптомом захворювання, але бувають ситуації, коли вона проявляється короткочасно та будь-які захворювання при цьому відсутні.

Причини нудоти

Цей симптом може бути пов'язаний з морською хворобою або заколисуванням. При заколисуванні відбувається дисбаланс у мозку, тобто людина бачить одне, а організм сприймає інший стан. Через це може з'являтися нудота в автомобілі, кораблі або літаку, а також на звичайній дитячій каруселі.

Одним із найчастіших симптомів під час вагітності є нудота. Іноді її називають ранковою, хоча вона може бути будь-коли дня і ночі. Особливо часто вагітні жінки мають напади, якщо вони знаходяться поруч із джерелами неприємних запахів.

Сильна нудота може виявлятися під час або після фізичної активності та тренувань, при гострому стресі, надмірному вживанні алкоголю, після вживання певних категорій ліків та багато іншого. Нудоту не потрібно терпіти, тому бажано мати при собі відповідні ліки та одразу зупиняти розвиток цього симптому.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нудота 
Матеріали по темі