Культура

Кабмін вніс до Державного реєстру нерухомих пам’яток України 10 об’єктів культурної спадщини, які знаходяться в Житомирі

24 November 2023, 11:57

Уряд доповнив Державний реєстр нерухомих пам’яток України 10 об’єктами культурної спадщини національного значення, які знаходяться у Житомирі.

Відповідна постанова була ухвалена Кабінетом міністрів 21 листопада 2023 року.

«Внести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України об’єкти культурної спадщини національного значення згідно з переліком, що додається. Виключити із cписку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, затвердженого постановою Ради Міністрів Української РСР від 24 серпня 1963 р. № 970 «Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР» (ЗП УРСР, 1963 р., № 8, ст. 76; 1979 р., № 10, ст. 71), пам’ятники згідно з додатком у зв’язку з їх внесенням до Державного реєстру нерухомих пам’яток України», - йдеться у документі.

Нижче – додаток до постанови Кабміну з переліком об’єктів культурної спадщини національного значення, які вносяться до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, половина з них знаходиться у центрі Житомира:

Нагадаємо, в жовтні 2022 року за позовом Житомирської окружної прокуратури власника пам’ятки національного значення – приміщень келій єзуїтського монастиря – через суд зобов’язали укласти з органом охорони культурної спадщини охоронний договір задля проведення реставраційних, консерваційних та ремонтних робіт з метою збереження.

Як повідомляв Житомир.info, восени 2014 року в руїнах келії жили безхатьки, у 2017 році залишки колишнього єзуїтського монастиря в центрі Житомира продовжували перетворюватися на руїни, про аварійність будівлі на вул.Леха Качинського та можливий обвал стін попереджають розвішані на навколишніх деревах таблички (див. фоторепортаж).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: культурна спадщина КМУ пам’ятка реєстр  
Матеріали по темі