Місто

Про прояви насильства та протидію йому розповідали психолог та учні житомирського ліцею

29 November 2023, 17:17

29 листопада в Житомирі в ліцеї №16 відбувся просвітницький захід «16 днів проти насильства» для учнів 10 класів.

Практична психологиня ліцею №16 Світлана Ковальчук розповіла, що такі заходи проводять щороку.

«Це проводяться тренінги, коло спілкування, батьківські збори для педагогів теж проводимо заходи, для того, щоб діти розуміли, що про насильство мовчати не потрібно, вони мають приходити по допомогу і говорити відкрито. Тобто до психолога, до класного керівника мають звертатися і розуміти, що насильству потрібно казати стоп. Перші - п'яті класи в нас малювали плакати «Стоп насильству», шості - одинадцяті виготовляли ось такі стрічки з вчителями, і сьогодні мали їх одягнути всі, тобто вся школа була задіяна», – каже психологиня Світлана Ковальчук.

Також Світлана Ковальчук розказала, що робити дітям, які стикнулися з насильством в школі або вдома.

«Говорити про це, теж розуміти, що кожна людина це особистість, поважати один одного, допомагати слабшим, це дуже цінно коли діти допомагають, підтримують, тоді буде менше насильства, якщо саме в школі. Вдома вони теж мають говорити з батьками, спілкуватися проговорювати моменти, які їх хвилюють, але все ж, якщо є домашнє насильство, то вони мають звертатися до певних організацій або працівників школи. Є різні телефони довіри, «Ла Страда» в нас є громадська організація можна туди звернутися анонімно, навіть смс листування. Не потрібно замовчувати, чим далі, тим це буде все погіршуватися, насильство саме по собі не проходить. Педагогам потрібно бути до дітей більш відкритими, звертати увагу на емоційний стан дітей, якщо дитина не відвідує навчальний заклад потрібно обов'язково відразу говорити класним керівникам, звертатися до батьків, тобто більш толерантно ставитися до дітей і з уважністю, це дуже важливо», – розповідає Світлана Ковальчук.

Ми запитали у ліцеїстів, чи є в закладі довіра між учнями та вчителями.

«З викладачами так, є викладачі, як наші друзі, ми можемо з ними поговорити, щось розказати їм, вони нас підтримують або з нами сміються, розказують якісь жарти, це круто», – говорить учениця 10 класу Лень Анна.

Також запитали в учнів чи бачили вони прояви насильства в навчальному закладі та що на їхню думку є причиною цього.

«Серед однокласників – ні, тому що, можна сказати ми вже більш дорослі, розуміємо, що це погано, серед молодших класів – так, тому що вони не розуміють, що це погано, що це якось може на людину вплинути і вони вдаються до такого, тому що хочуть виділитися, мені так здається. Заздрість, мені здається в першу чергу заздрість, хочеться якось виділитися на фоні інших і людина вдається до насильства, щоб показати себе, що він сильніше інших», – говорить Анна Лень.

«Я думаю, що діти хочуть виділитись, вони купуються і хочуть позбавити інших чогось цінного та присвоїти собі. Напевно в молодших класах, від 6 до 12 років, тому що вони не розуміють, що це таке, наскільки воно шкідливе і як воно впливає на інших», – каже учень 10 класу Дмитро Лавров.

Нагадаємо, щорічно, з 25 листопада до 10 грудня, у всіх регіонах України проходить Міжнародна інформаційна акція «16 днів проти насильства», щоб нагадати про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей та продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці травня 2023 року у Житомирі з’явився «Барнахус» – центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства.

Крім того, у Житомирі з 2022 року працює кризова кімната для захисту постраждалих від домашнього насильства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: насильство насилля домашнє насильство ліцей клас школа психологиня психолог Ковальчук Лень Лавров Барнхаус 
Матеріали по темі