Суспільство

У Житомирі презентували орнамент області у проєкті рушник єднання «Цвіт вишиванки»

12 December 2023, 16:13

Орнаменти 9 країн світу та 12 регіонів України представлені на рушнику, який вишивають в рамках міжнародного проєкту.

12 грудня презентували орнамент Житомирщини, який на рушник єднання нанесли вишивальниці Ніна Бондар та Оксана Дедюль. Обирати візерунок було не так легко, ділиться одна з майстринь.

«Коли ми почали його складати було багато пропозицій, також ми збиралися в центрі народної творчості обговорювали це, ми потім збиралися і в музеї не один раз для того, щоб обговорити ці всі моменти, як його зробити, які знаки туди внести, що ми маємо показати і спільними зусиллями ми дійшли до того, що ви бачити. Ми хотіли зберегти, відтворити і передати те, що є в нас на мальовничому поліссі», – ділиться заслужена майстриня народної творчості України Оксана Дедюль.

На презентації розповіли, чому були вибрані саме такі орнаменти та яке вони мають значення.

«Ми показали прообраз великої богині від якої все пішло живе на землі, її Скуратівський назвав «Берегинею» це орнамент, який називається «В козака» постать людини, яка антиподально розміщено навколо ромба. Ромб символізує родючість, родючість землі. Ромб символізує родину, адже поєднання чоловіка і жінки дає одразу родину, дає продовження роду. Саме тому ось цей козак, орнамент «В козака», ось цей прообраз великої богині, він буде оберігати, як нашу рідну землю, так і родини, які тут живуть. Знову ж таки обрамлена ця центральна смуга на рушникові двома смугами, двома рядами трикутників. Це перепони на шляху ворогів, колись це була нечиста сила з якою боролися наші пращурі вірили в неї, в різних міфічних істот, які можуть прийти і нашкодити, як господарству, так і всій родині. Ще дві смуги обабіч розміщено, на них показана унікальна техніка занизування, яка імітує ткацтво. Орнамент який показаний на цих смугах це восьмикутна, восьми-пелюсткова квітка-зірка, яка була символом Богородиці. Богородиці всі моляться, просять її, щоб було здоров'я в родині, щоб наші воїни повертались живими. Саме ось ця сукупність всіх в поєднанні оберегових знаків, вони характерні для нашої області, вони є унікальними які ми зберігаємо, які зберігали наші пращури, які ми зараз популяризуємо і відтворили на цьому гарному рушникові єдності», – розповідає старший науковий співробітник відділу етнографії Житомирського обласного краєзнавчого музею Надія Борисова.

Рушник єднання передають до столиці, де місцеві вишивальниці будуть працювати над створенням київського орнаменту. А далі полотно буде подорожуватиме не тільки містами України, а й державами світу.

Нагадаємо, 23 серпня у Житомирі відбулася дитяча патріотична акція малюнку на асфальті “Вишиванка єдності”.

Як повідомляв Житомир.info, 22 травня 2023 року у житомирській бібліотеці експонували семиметровий рушник, вишитий письменником-дисидентом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рушник рушник єднання вишивка орнамент Борисова Дедюль майстриня полотно міжнародний проєкт 
Матеріали по темі