Місто

Два інженери розповіли про свої перші розробки за проєктом «Житомирський дрон»

3 January 2024, 16:42

На платформі «Житомирський дрон» зареєстровано близько двохсот людей, а також вже є перші зібрані дрони.

«На цей момент 186 людей, які зареєструвалися, як інженер чи постачальник, переважно інженери. Це ті хто, збирає дрони. Самих дронів, яких взято уже в роботу або вже частина там здана, це 26», – розробник платформи «Житомирський дрон» Олександр Новицький.

Як збирали свої перші FPV-дрони, розповідають інженери.

«Особисто я вперше збираю дрон, зацікавився FPV-дроном я вже давно, вивчав це питання протягом пів року, навіть з початку року, фактично, 9 місяців. Дійшов до того, що є різні варіанти FPV-дронів, різних корпусів. Є розробки корпусів, які надруковані на 3-D принтері. Тому я почав рухатися в напрямку саме розробки друкування рами на 3-D принтері. Закупив обладнання, вивчив можливі варіанти конструкцій, і розробив першу конструкцію саме рами, яка надрукована на 3-D принтері. Склавши один дрон, передав його на тестування там є зауваження по вібраціях, потрібно там дещо допрацювати і передати повторно на тестування. Якщо все буде добре, тоді можна буде запускати виробництво цих рам і виготовляти ці рами безпосередньо тут, на місці, в Житомирі. Я закупив одну раму в Китаї, вартість її 3000 гривень, а моя собівартість рами 1000 гривень», – розповідає інженер.

«Особисто для мене - це перший дрон, але в мене є знайомі, які займаються цим ще до війни, тому в мене була фізична підтримка і підказки, як, що і куди зібрати. По запиту з платформи я подивився, яка саме специфікація, пройшовся інтернетом і замовив запчастини й, власне, час збірки дрона 2 дні й майже три тижні час - це чекати компоненти. По вартості десь 15 тисяч. Але це я частково замовляв запчастини тут в Україні, після я проаналізував і зрозумів, що можна замовляти з Китаю і це було б 12 тис.грн. Якщо я просто задоначу 12 тис.грн це буде один дрон, а якщо я по цій програмі віддам, то це півтора умовно дрони. Тому що, всі кошти, які я отримую від цих послуг, я все одно реінвестую в наступні дрони», – ділиться інженер.

Наразі інженери ще не отримали грошову компенсацію за зібрані дрони.

«Компенсація 7300 гривень, в нас податкове законодавство, що від цієї суми людина має заплатити податок. Ми казали про 6 тис. грн, але з урахуванням цього податку 7300 гривень людина отримає в незалежності від того в скільки їй обійшовся цей дрон. Люди отримають компенсацію після того, як ці дрони приїдуть у військову частину і в нас будуть на руках акти підписані, що військова частина дійсно їх прийняла. Тоді ми зможемо з бюджету дійсно зробити цю компенсацію», – розповідає мер Житомира Сергій Сухомлин.

Також міський голова розповів про плани майбутнє.

«Задача в нас наступна, це така амбітна ціль - нам потрібно від Житомира відправляти на місяць хоча б 1000 FPV-дронів. І тут прохання до усіх, до громади, долучатися, бо за рахунок бюджету ми будемо закуповувати 500 FPV-дронів. Ми ще будемо працювати з підприємствами, для того, щоб включалися. Ми вже будемо частину дронів закупляти з цієї партії, 500 штук приблизно, там пропорція 200 на 300, будемо закупляти з тепловізійними камерами, вони показали свою ефективність, і у військах дуже великий попит саме на тепловізійні камери», – говорить Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, у Житомирі 30 грудня протестували перші FPV-дрони, зібрані волонтерами на платформі «Житомирський дрон».

Як повідомляв Житомир.info, станом на 15 грудня 2023 року в проєкті «Житомирський дрон», вже зареєстровано близько 30 волонтерів. Тобто житомиряни вже можуть долучатися до допомоги Збройним Силам: збирати FPV-дрони, стати постачальником запчастин або задонатити на закупівлю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дрон інженер Житомирський дрон Сухомлин платформа Новицький  
Матеріали по темі