Місто

У житомирському соборі освячують воду та бажають, щоб вона змила весь бруд, який прийшов в Україну

6 January 2024, 15:09

У житомирському Свято-Михайлівському кафедральному соборі 6 січня з ранку була божественна літургія з нагоди Хрещення Господнього.

«Православна Церква України сьогодні в пам’ять про євангельську подію молитовно відзначає Хрещення Господнє. У народі цей празник називають Водохрещем, Йорданню, бо саме в річці Йордан Іван Предтеча охрестив Спасителя. Іван Хреститель занурював у йорданську воду тих, хто приходив послухати його проповіді про покаяння. Коли ж охреститися прийшов Христос, Іван попервах навіть не наважувався це зробити, знаючи, Хто перед ним. Але Ісус переконав праведника охрестити і Його. Адже Він повинен послужити спасінню людства, як проста людина. Коли Спаситель вийшов із Йордану, то, як пишуть євангелісти, почувся голос Бога-Отця: «Це є Син Мій Улюблений, у Ньому Моє благовоління» (Мф. 3:17), а Бог – Святий Дух злинув над Ісусом у вигляді голуба. Таким чином, Усевишній наяву представив людям усі Свої Три Іпостасі. Відтоді кожен, хто приймає Христову віру, приймає вже не просто обряд, а таїнство Хрещення: нас охрещують в ім’я Отця і Сина і Святого Духа», - йдеться у дописі на сторінці собору.

А у дворі біля кафедрального собору традиційно освячують воду.

«Бажаю, щоб ця наша освячена водичка змила той весь бруд, який прийшов в Україну, очистила, і наші воїни прийшли з перемогою здорові і всі щасливі додому повернулися», - каже отець Богдан Бойко, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору.

Він зазначив, що водичку сьогодні розливатимуть у дворі храму впродовж дня.

Нагадаємо, у Житомирі цього року, як і минулого, не організовують в гідропарку масові заходи на Водохреще.

Як повідомляв Житомир.info, у 2023 році через воєнний стан влада Житомира відмовилися від водохрещенських масових заходів. Втім, охочі зануритися в Тетерів 19 січня приходили до гідропарку, попри необлаштованість місця для купання. Також від ранку 19 січня на території Свято-Михайлівського кафедрального собору в центрі Житомира було людно: у храмі йшла святкова літургія до дня Богоявлення та Хрещення Господнього, а на вулиці містяни шикувалися у черги за освяченою водою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Водохреще собор церква Свято-Михайлівський собор вода о.Богдан Бойко 
Матеріали по темі