Місто

За місяць стартує реєстрація на участь в НМТ-2024: як проходитиме тестування у Житомирській громаді

9 February 2024, 17:43

14 березня стартує реєстрація на участь у національному мультипредметному тесті. Реєстрація триватиме до 11 квітня. Однак, у департаменті освіти Житомирської міської ради закликають не зволікати з термінами, адже без реєстрації неможливо скласти тест, а отже - стати абітурієнтом та вступити до вишу.

Про це 9 лютого повідомляє Житомирська міська рада.

Які документи потрібні?

  • Паспорт
  • Довідка з місця навчання: її надасть заклад загальної середньої освіти, де вчиться учень
  • Картка платника податку

Ці три документи необхідні для реєстрації на сервісі Українського центру оцінювання якості освіти. Тут треба створити особистий кабінет вступника: заповнити форму з персональними даними та прикріпити сканкопії чи фотокопії зазначених документів. Після реєстрації до 15 квітня можна вносити зміни: змінити можна предмет, який обирає вступник, та місце проведення НМТ.

Особливості НМТ цього року

Нова схема: 3+1 (три обов’язкових предмети та один за вибором). Обов’язкові — українська мова, історія України та математика. Обирати можна з таких: українська література, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика, географія.

Ще одна особливість — проведення у два блоки. Перший — з обов’язкових предметів — з української мова та з математики. Другий — з історії України та з предмета за вибором.

На кожен предмет дається 60 хвилин. Тобто один блок триватиме дві години. Вступник сам розподілятиме час в межах ОДНОГО БЛОКУ. Повернутися від завдань другого блоку в перший неможливо: він буде закритий.

Між двома блоками — двадцятихвилинна перерва. Під час перерви можна зробити перекус та відпочити. Із собою учасники НМТ можуть принести пляшку води, перекус і ручку.

Де проходитиме тестування?

У спеціально визначених пунктах. На території Житомирської громади такими пунктами будуть одинадцять закладів загальної середньої освіти. Точний час і місце проведення не розголошуватимуть з безпекових міркувань. До 8 травня кожен учасник отримає персональне запрошення, в якому буде зазначено місце і час проведення, спеціальний клас з комп’ютерним обладнанням. Цього року велика увага буде приділена академічній доброчесності: можливі металошукачі та відеоспостереження.

Якщо звучить "повітряна тривога"

Всі пункти складання НМТ мають укриття, забезпечені електроживленням на випадок зникнення світла. Якщо оголошується тривога — учасники НМТ мають бути в укритті. Після закінчення повітряної небезпеки — повертаються на місце, де продовжують складати тестування. У такому випадку і час для проведення НМТ продовжується.

Коли приходити до пунктів тестування?

На 10:00 потрібно прийти до пунктів тестування. Об 11:00 тестування розпочнеться.

Кількість мінімальних балів для вступу на бюджет

Цьогоріч кількість мінімальних балів підвищена на 10% з кожного предмета. Себто у конкурсі на бюджетні місця можна буде брати участь з показником 130 балів і вище. Та на деякі спеціальності необхідно не менше 150 балів, наприклад, на медичні чи правничі.

Відразу після завершення тестування учень побачить на екрані кількість балів. Він зможе зайти в таблицю і побачити, скільки з двохсот балів він отримав.

Коли буде проходити НМТ?

З 14 травня до 19 червня. Але цьогорічні випускники складатимуть НМТ після завершення навчального року. Виконання освітніх програм та навчальний рік у Житомирській громаді завершуються 6 червня. До зазначеної дати НМТ зможуть скласти випускники попередніх років.

Куди звертатися з питаннями?

З усіх питань організації та проведення тестування можна звернутися до Українського центру оцінювання якості освіти, тел.: (095)903-95-10; (044) 486-09-62 та Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти, тел.: +38 (0432)65-65-35; +38 (096) 003-30-40.

Сертифікати яких років є дійсними для вступу у 2024 році?

У 2024 році для вступу можна використовувати сертифікат ЗНО за 2021 рік, сертифікат НМТ 2022 року, сертифікат НМТ 2023 року. Проте якщо випускник попередніх років виявить бажання покращити свої результати, він може це зробити. Для цього йому треба зареєструватися і скласти НМТ у 2024 році. Цьогоріч у Житомирській громаді буде 1,5 тисячі випускників одинадцятих класів.

Для тих, хто за кордоном

Пункти тестування діятимуть в усіх країнах перебування українських учнів. Випускники закладів загальної середньої освіти, які складатимуть тестування за кордоном, під час реєстрації одразу мають вказати місце складання НМТ.

Нагадаємо, в Україні вже затверджено загальні характеристики Національного мультипредметного тесту. Про це 25 січня повідомили на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Як повідомляв Житомир.info, 14 листопада 2023 року у департаменті освіти Житомирської міської ради розповіли про особливості НМТ, який складатимуть випускники у 2024 році. Обов'язковими предметами будуть українська мова, математика, історія України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НМТ сертифікат реєстрація Житомир освіта тестування міськрада громада НМТ24  
Матеріали по темі