Влада

Прокуратура судиться з Держгеонадрами, які продали на аукціоні дозвіл 20 років видобувати пісок з житомирського водосховища

27 February 2024, 12:51

Заступник керівника Житомирської окружної прокуратури звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Житомирської міської ради з вимогами до Державної служби геології та надр України та ТОВ «Массив Плюс» щодо визнання недійсними результати аукціону з продажу спеціального дозволу на видобуток піску у водосховищі «Відсічне» біля Житомира.

Ухвалою від 29 листопада 2023 року Господарський суд м.Києва відкрив провадження у справі за позовом прокурора.

«Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Держгеонадрами з порушенням вимог законодавства (ст. 36 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання») виставлено на продаж спеціальний дозвіл на користування надрами на ділянці, на якій заборонено видобуток корисних копалин, оскільки така ділянка знаходиться у І та II поясах зони санітарної охорони на об’єктах, що використовуються для забезпечення питних потреб населення, чим порушуються права територіальної громади на питну воду та інтереси держави загалом. Встановлене порушення законодавства, на твердження прокурора, є підставою для визнання недійсними результатів аукціону, що зумовлює недійсність спеціального дозволу на користування надрами та укладеного з переможцем договору купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами», - йдеться в ухвалі суду.

Скриншот з ухвали суду

Аукціон, який став причиною позову, Державна служба геології та надр України оголосила 18 серпня 2023 року.

«Родовище Відсічне розташоване на відстані близько 100 м на схід від с. Перлявка Житомирського району Житомирської області. Вид корисної копалини: пісок. Вид користування надрами та строк, на який надається дозвіл: видобування корисних копалин, 20 років», - йдеться в описі лота з початковою ціною 338 тис. 945,79 грн (без ПДВ).

Нижче – матеріали до аукціону:

На аукціон, який проводили 5 вересня минулого року, подали заявки троє учасників, переможцем стало ТОВ «Массив Плюс» з пропозицією 9 млн 010 тис. грн. Договір купівлі-продажу підписали 25 вересня 2023 року.


ТОВ «Массив Плюс» зареєстроване у 2020 році в Житомирі, у квартирі будинку на вул.Князів Острозьких, основний вид діяльності – добування піску, гравію, глин і каоліну, статутний капітал на момент реєстрації був 5 тис. грн, з серпня 2023 року – 3 млн грн, спецдозволів на користування надрами ТОВ не мало. Власницею фірми є Тихоступ Валентина Григорівна, яка раніше була зареєстрована як ФОП з основним видом діяльності – «діяльність кафе», також вона була головним бухгалтером в кількох фірмах, зокрема – ТОВ «Автомир 57» та ТОВ «Житомиравтостандарт».

Разом із позовною заявою прокурор також подав заяву про забезпечення позову, в якій просив суд заборонити ТОВ «Массив Плюс» видобувати корисні копалини, наголошуючи, що невжиття заходів забезпечення позову може призвести до погіршення стану водосховища. Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29 листопада 2023 року у задоволенні заяви про забезпечення позову відмовлено. На це рішення прокуратура подала апеляцію, але постановою Північного апеляційного господарського суду від 24 січня 2024 року апеляційну скаргу залишено без задоволення.

Скриншот з постанови суду

Нагадаємо, у вересні 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав, що за 10 років клас водосховища, яке дає воду обласному центру, понизився з першого до четвертого, бо його потрібно чистити, а відповідних державних програм немає.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні 2016 року виконком Житомирської міської ради доручив КП «Житомирводоканал» зайнятися очисткою водосховища «Відсічне», а мер Сергій Сухомлин згадав про видобування піску: «Пам’ятаєте історію з «Відсічним», коли під виглядом чистки, мився пісок. Насправді – це було і великою проблемою, і для водоканалу. У зв’язку з цим миттям, у водоканалу виріс розхід реагентів, забивалися фільтри». Щодо «чистки», то видобуток піску з водосховища приватними фірмами активно лобіювали в 2012 році тодішній голова ОДА Сергій Рижук та мер Житомира Дебой.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водосховище пісок Відсічне прокуратура суд Держгеонадра спецдозвіл аукціон  
Матеріали по темі