Події

«Допомога» під час воєнного стану: шахрай з житомирської виправної колонії ошукав 31 людину на понад 500 тис. грн

5 March 2024, 16:18

У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матеріальну допомогу» з виправної колонії.

Про це 5 березня повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«7 200 гривень пропонував чоловік «постійним клієнтам», як допомогу від банку. Такий шляхетний вчинок ґрунтував тим, що фінансова установа хоче допомогти людям у період воєнного стану. Його протиправну діяльність припинили поліцейські», - йдеться в повідомленні.

Під час досудового розслідування слідчі встановили, що 32-річний житель Київщини, неодноразово судимий, ошукав 31 людину на понад 500 000 гривень.

«Перебуваючи в слідчому ізоляторі, чоловік зв’язувався з абонентами за допомогою мобільних телефонів та пропонував фінансову допомогу. Загалом слідчі зафіксували понад тисячу таких дзвінків, втім не всі для нього виявились прибутковими. Більшість людей все ж не вірили в пропозицію і завершували розмову, тож таким чином вберегли свої гроші. На жаль, 31 людина погодилась на таку щедрість та, не перериваючи розмови, здійснювали всі операції, які надиктовував «благодійник», - інформують правоохоронці.

Фото: відділ комунікації поліції Житомирської області

Так, у січні минулого року чоловік зателефонував одній із клієнток фінансової установи й назвався працівником банку. Він повідомив, що на її рахунок надійшла грошова допомога, а щоб її отримати – потрібно виконати певні дії у мобільному додатку, веб-банкінгу. У результаті, після виконання всіх дій, з рахунку жінки зникли майже 10 000 гривень.

У лютому слідчі поліції спільно з працівниками управління карного розшуку ГУНП в Житомирській області, оперативним відділом установи виконання покарань та співробітниками СБУ провели обшуки в зазначеній установі. У результаті виявили та вилучили мобільні телефони, чорнові записи, що свідчать про злочину діяльність.

Днями слідчі слідчого управління ГУНП в Житомирській області, за погодженням з Житомирською обласною прокуратурою, оголосили чоловікові про підозру.

Його умисні дії кваліфіковано за:

- ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) КК України – заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненому повторно;

- ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) КК України – заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненому повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

У межах кримінального провадження поліцейські встановлюють інших потерпілих. Досудове розслідування триває.

Фото: відділ комунікації поліції Житомирської області

Такі дії караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Фото: відділ комунікації поліції Житомирської області

Пресслужба обласної прокуратури Житомирської області повідомляє, що шахрай діяв за схемою впродовж 4 місяців.

«Вдавшись до шахрайства, протягом листопада 2023 – лютого 2024 років він ошукав більш ніж 30 жителів різних областей та заволодів їхніми коштами на загальну суму понад 500 тис. грн. Підозрюваний діяв за розробленою схемою. У довільному порядку набираючи цифри, потрапляв на зв’язок з реальними абонентами, представлявся банківським працівником та повідомляв, що їм надійшли від сервісу банку кошти на суму 7200 грн. Щоб одержати гроші, необхідно надати реквізити свого рахунку», - інформують у прокуратурі.

Нагадаємо, у лютому правоохоронці викрили засудженого, який разом зі спільниками заробляли на родинах безвісти зниклих військових. 26 лютого поліцейські повідомили, що встановили причетність засудженого, його матері, цивільної дружини та подруги до низки злочинів. На їх «гачок» потрапило щонайменше 60 сімей безвісно зниклих воїнів ЗСУ. Сподіваючись повернути своїх рідних додому, вони переказували від 5 до понад 50 тисяч гривень на рахунки шахраїв.

Як повідомляв Житомир.info, засудженим в колонії Житомирської області, які називались «благодійниками ООН» та викрадали гроші з карток, оголосили підозри. Про це 16 січня 2024 року повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай колонія ув'язнений поліція шахрайство ООН прокуратура ошуканство гроші підозра  
Матеріали по темі