Фоторепортаж

Популярність свята 8 березня продовжує знижуватися, але ажіотаж на квітковому ринку Житомира не зникає. Фоторепортаж

8 March 2024, 11:06

Попри те, що квіти у Житомирі на Житньому ринку дешевими не назвеш, вранці 8 березня біля квіткарів спостерігається ажіотаж, а на вулицях можна побачити чоловіків, які несуть по кілька букетів.

Нагадаємо, 6 березня на квітковому ринку в центрі Житомира були такі ціни на квіти: один тюльпан – 40 грн, мімоза – 150 грн за 100 грамів, троянда – 40-150 грн, гвоздика – 25 грн. Продавці запевняли, що ціни 8 березня не підвищаться.

Як житомиряни ставляться до святкування 8-го березня та чи дарують подарунки у цей день дивіться у вуличному опитуванні, зробленому 4 березня 2020 року.

Напередодні Міжнародного жіночого дня 8 березня Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) оприлюднив дослідження щодо ставлення українців до свят.

Зокрема, зазначається, що ставлення до 8 березня погіршилося, його популярність в останні роки постійно зменшується: якщо ще в 2017 році це свято було одним із найбільш улюблених і його відзначали як улюблене приблизно половина населення (49%), то зараз – лише кожний п’ятий (21%).

«На графіку 2 наведена динаміка відсотка людей, які вважають Міжнародний жіночий день 8 березня своїм улюбленим чи важливим святом. Час від часу через ініціативу деяких депутатів або публічних осіб скасувати це свято точаться дискусії з приводу того, чи має сенс це робити. З моєї точки зору зараз для нашого суспільства важлива як ніколи єдність і зайві дискусії з непринципових питань тільки шкодять боротьбі з ворогом. Крім того, взагалі для скасування тих чи інших свят, які відповідають багаторічним традиціям, потрібно спочатку переконати населення і сформувати позитивне ставлення до цього рішення. Поки існує більше 10-15% людей, які є прихильниками цього свята, ініціатива його скасування не виглядає доречною, а зараз прихильників 21% (а серед жінок 23%), соціальні умови для цього поки що не створені. Як бачимо з графіка 1 кількість прихильників цього свята постійно зменшується в останні роки досить швидкими темпами і через декілька років залишиться менше 10% прихильників цього свята (як зараз це стало з Днем праці 1 травня – 5%). Тоді буде природно скасувати це свято», - прокоментував результати дослідження президент КМІС Володимир Паніотто.

Упродовж 17-23 лютого 2024 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус». Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1052 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,5% - для показників, близьких до 5%.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до статті 6 закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» під час воєнного стану додаткові вихідні скасовуються. У 2023 році в «Дії» проводили опитування, за результатами якого більшість українці проголосували за те, щоб залишити 8 березня вихідним.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: 8 березня квіти свято опитування КМІС 
Матеріали по темі