Суспільство

Знімки з дрона, електронна база та механізована заготівля дров – як впроваджують цифровий ліс у Житомирській області

23 March 2024, 09:35

Ліси займають близько 36 % від загальної території Житомирської області. Обстежити ділянку такого розміру не просто, проте в Україні впроваджують сучасні технології, які допоможуть спростити роботу лісівників, а також мінімізують ризики появи на ринку нелегальної деревини.

З 2023 року ДП «Ліси України» розпочало цифровізацію лісової галузі. Як це працює показали на прикладі однієї з філій Столичного лісового офісу на Житомирщині.

Зміни починаються з інвентаризації ділянки лісу. Планування, обчислення площ та відвід ділянки в рубку – все це тепер є в мобільному додатку. А раніше всі дані були лише в паперовому вигляді.

«Кожні 10 років проходило базове лісовпорядкування, вносилися зміни. У 2018 році було останнє лісовпорядкування на цій території. З нового ми маємо, що діставши будь-який телефон в ньому є внесені бази в телефон», – говорить начальник відділу лісового господарства філії «Звягельське лісове господарство» Віктор Лисанець.

Показують, які інструменти раніше використовували для вимірювання дерев. Нині бригади мають електронну мірну вилку, такий інструмент більш точний, що виключає похибку.

Крім того, на Житомирщині відсканували частину лісу за для визначення запасів деревини за допомоги технології «LIDAR». Тобто дрон з лазерним сканером облітає територію, а на землі фото робить спецпристрій, завдяки чому можна отримати 3-D модель лісових насаджень.

«Головна перевага – за короткий термін можемо велику площу знімати і це автоматизований процес і він не потребує втручання людського фактора, може виконувати одна людина з великою кількістю батарей до дрона», – каже фахівець ДП «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії» Андрій Монько.

Заготівля дров виконується механізовано за допомоги техніки. Таких машин в Україні всього близько двадцяти, чотири з них працюють в Житомирській області. Фахівці пояснюють переваги даного методу.

«За моєю спиною ви бачите машину, яка називається «Харвестер». Вона обладнана головкою, яка заготовляє деревину. Відповідно, при заготівлі деревини оператор керує процесом заготівлі. Тобто він підводить головку під кореневу частину, зачіпляє деревину, зрізає її. Далі протягує через головку і вираховує довжину і діаметри, таким чином, що в кінці дня в комп'ютері оператора є звіт про виконані роботи. Це унеможливлює будь-які маніпуляції, тому що весь облік ведеться безпосередньо в момент заготівлі і ця кубатура зберігається в комп'ютері, її можна видрукувати у вигляді звіту, можна передати далі в систему. В парі з нею працює інша машина, яка називається «Форвардер» – це машина, яка має причеп, має маніпулятор, який збирає деревину, навантажує сам на себе і вивозить вже з місця заготівлі на верхній склад. Одна машина заміняє п'ять бригад укомплектованих тракторами, пилами. Це суттєва економія часу та грошових коштів», – говорить директор департаменту IT-технологій ДП «Ліси України» Андрій Вороний.

Далі інформацію про деревину вносять в електронну систему обліку та маркують. Перед реалізацією ліс сканують та перевіряють дані в системі.

«Обираю на даному пристрої фірму куди відвантажується продукція і за допомоги пристрою сканую», – каже старший майстер лісу Микола Кохановський.

Також проводять фотофіксацію завантаженої деревини на лісовоз, а завдяки GPS відстежують рух машини.

«Ми відстежуємо, як рухається наш лісовоз чи згідно з заданого маршруту. Також GPS моніторинг синхронізований з електронним обліком деревині ми по цій машинці можемо перевірити, чи є ТТН та що саме у ній, який саме ліс», – говорить менеджер департаменту IT-технологій ДП «Ліси України» Ольга Морозюк-Яценко.

Завдяки тому, що на кожному етапі, від підготовки ділянки до рубки, заготівлі, завантаження на лісовоз, здійснюється фіксація та внесення даних в систему, патрульні можуть легко перевірити походження деревини.

Тому запровадження цифровізації має допомогти вберегли ліс від несанкціонованих порубок, та зробити роботу лісівників більш прозорою та ефективною.

Нагадаємо, 22 березня прикордонники інформували, що зупинили 2 вантажівки, які незаконно перевозили майже 32 куб. м лісу на півночі Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, 20 березня 2024 року у Державній екологічній інспекції Поліського округу, розповіли, що на територіях лісогосподарських підприємств Житомирщини у 2023 році зріс обсяг самовільних порубок дерев.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліс лісівник Ліси України Столичний лісовий офіс Лисанець Монько Вороний Морозюк Яценко цифровізація 
Матеріали по темі