Події

Житомирські правоохоронці оголосили підозру власникам «Чарівного озера», один з яких – «смотрящій» Коростишева

2 April 2024, 16:08

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури групі осіб повідомлено про підозру у самовільному зайнятті земельної ділянки та самовільному будівництві на ній комплексу будівель (ч. ч. 2, 3 ст. 197-1 КК України).

Про це 2 квітня 2024 року повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За даними слідства, протиправний бізнес у прибережній зоні озера розгорнула родина з міста Коростишева – мати, невістка та син (наразі стосовно нього справу розглядає суд за фактом скоєння іншого злочину). Раніше вони придбали ділянку землі з туристично-оздоровчим комплексом, готелем та кафе, що у Коростишівській ОТГ. Згодом, з метою збільшення прибутку, вирішили розширити свій бізнес за рахунок земель лісогосподарського призначення, що на території Коростишівського лісництва. Так, у серпні 2023 року задокументовано самовільне захоплення ними майже одного гектара землі державної власності. На ній вони без будь-яких дозволів та проектної документації побудували різні споруди. Зокрема, три двоповерхові дерев’яні будиночки, декілька одноповерхових капітальних будівель загальною площею забудови майже 350 кв.м. Також розмістили причали, архітектурні конструкції, ліхтарі, пішохідні доріжки тощо. До того ж деякі споруди розташовані у межах прибережної захисної смуги водойми, що взагалі заборонено Земельним та Водним кодексами України», - йдеться у повідомленні.

Поліція області інформує, що 50-річний фігурант справи раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності. Зокрема, відносно нього на розгляді в суді перебуває обвинувачення за вчинення низки тяжких злочинів, у тому числі терористичного акту. Крім того, поліцейські Житомирщини викрили чоловіка в організації злочинної групи вимагачів у статусі «смотрящого». Нині він перебуває під вартою.

«Слідством встановлено, що чоловік, задля збільшення статків, самовільно зайняв 0,86 га лісу в Коростишівській громаді. Ділянку, що прилягає до його власної, обгородив парканом, облаштував ландшафт і розгорнув будівництво туристично-оздоровчого комплексу. До таких протиправних дій були залучені його мати та дружина, які є співвласницями закладу. Жодних дозвільних документів ні на землю, ні на будівництво ніхто з родини не отримував», - йдеться у повідомленні ГУНП.

Управління СБУ у Житомирській області зазначає, що факт незаконного розширення та самовільної розбудови «родинного» бізнесу організатора злочинного угруповання – т.зв. «смотрящого» за Коростишевом був встановлений у ході оперативного супроводу розслідування діяльністю та фінансуванням потужної злочинної організації, яка упродовж декількох років викрадала, катувала, тримала в страху та вимагала гроші і майно у мешканців Житомирської області.

«За даними слідства, у володінні матері, дружини та самого зловмисника перебуває великий заміський готельно-ресторанний комплекс поблизу міста. Він розташований на земельній ділянці площею 0,7 га, придбаній родиною ще у 2020 році. Втім встановлено, що зловмисники вирішили самовільно розширити площу комплексу удвічі, «прихопивши» ще 0,87 га землі. Дана земельна ділянка перебуває у постійному користуванні ДП «Ліси України» та належить державі. Крім того, вона розташована у межах прибережної захисної смуги озера, де будівництво будь-яких будівель заборонено чинним законодавством. Попри відсутність будь-яких правовстановлюючих, дозвільних чи проектних документів, зловмисники дали вказівку підлеглим загородити самозахоплену ділянку із виходом до озера, таким чином приєднавши її до основного комплексу. На ній почали будувати котеджі для відпочиваючих, господарські будівлі, причали, облаштовувати ландшафтний дизайн тощо», - інформує обласне управління СБУ.

Від редакції: Одним із співвласників готельно-ресторанного комплексу «Чарівне озеро» та членом банди так званих «коростишівських рекетирів» є Моргунов Анатолій Борисович.

Нагадаємо, на початку 2024 року прокуратура звернулася до суду щодо повернення Коростишівській територіальній громаді земельної ділянки площею 0,7 га, на якій розташований готельно-ресторанний комплекс «Чарівне озеро», зокрема, ухвалою суду від 24 січня 2024 року відкрите провадження за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури до Житомирської ОВА та Моргунової Надії Стефанівни про визнання незаконним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору купівлі-продажу, скасування державної реєстрації права власності, повернення земельної ділянки. Крім того, 11 березня суд відкрив провадження за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської ОВА, ГУ Держгеокадастру у Житомирській області до Моргунової Дани Миколаївни, Моргунова Анатолія Борисовича, Моргунової Надії Стефанівни про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її у попередній стан.

Як повідомляв Житомир.info, 16 серпня 2023 року у Житомирській області затримали банду із 8 рекетирів, які «вибивали» сотні тисяч гривень з військового, погрожували його вагітній дружині та неодноразово викрадали людей і відвозили до катівень у Коростишеві. 17 серпня біля житомирського суду збиралися військові, які хотіли справедливості в обранні запобіжного заходу злочинцям-рекетирам. 18 серпня стало відомо, що вісьмох затриманих залишили під вартою без права внесення застави. Наприкінці серпня поліція викрила ще двох рекетирів, які погрожували та викрадали так званих «боржників». В грудні 2023 року правоохоронці інформували про затримання депутата Коростишівської міської ради, який входив до складу злочинної організації. 26 березня 2024 року правоохоронці повідомили про завершення розслідування – справу «коростишівських рекетирів» передали до суду, уточнивши, що восьмеро членів злочинної організації перебувають під вартою без права внесення застави, двом фігурантам обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підозра прокуратура поліція СБУ земля земельна ділянка Коростишів готель самовільне будівництво Моргунов 
Матеріали по темі