Місто

У Житомирі визначили п’ять навчальних закладів загальної середньої освіти, які стануть профільними ліцеями

8 April 2024, 17:15

У Житомирі до 2027 року в навчальних закладах загальної середньої освіти проведуть реформи. Зокрема, поділять на гімназії, де навчатимуться діти з 1-го по 9-ий клас та профільні ліцеї для 10-их, 11-их та 12-их класів.

Про це 8 квітня журналістам розповіли на пресконференції у Житомирській міській раді.

«Будуть перехідні 2027-2028 роки, і ми вже знаємо, що наші заклади, як вони називалися школи, зараз ліцеями, вони будуть переформатовані. П'ять ліцеїв. Ліцей №1, наукові ліцеї при Житомирському державному університеті, при Житомирській політехніці, ліцей №12 і ліцей №25», – розказала заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

«Чому треба сьогодні говорити про ліцеї? Тому що на ліцеї держава також зараз цього року буде виділяти кошти, і формувати базу саме профільних ліцеї, там де повинні бути лабораторії. Наприклад, якщо ми говоримо про гуманітарний ліцей це і лінгвістичні кабінети. Це те, що відповідно необхідно для навчання за новими програмами», – сказала перша заступниця директора департаменту освіти Світлана Ковтуненко.

Зміни розпочнуться з ліцею №12 ім. С. Ковальчука. Саме він серед інших за вибором Міністерства освіти і науки України потрапив в підготовчу групу до пілотування старшої профільної школи. З наступного навчального року ліцей не набиратиме перші класи, а наразі працюють над розробкою стратегії.

«Заклад переформатовується в академічний ліцей. Тобто навчання буде в профільних старших класах з 10 по 12 клас. В цьому році ми не набираємо перший клас. Планується суспільно-гуманітарний профіль. Зокрема це філологічні науки: іноземна філологія, українська філологія, східна філологія, чого немає в Житомирі. Педагоги в даному разі будуть працювати в сусідніх закладах, де ми набираємо діток, які раніше приходили до нас. Так само вони можуть прийти під цього вчителя, але навчатися будуть не в 12-му ліцеї», – розповів директор ліцею №12 Олександр Голяченко.

Наразі у ліцеї у початковій школі навчається 278 дітей, з ними працює 17 вчителів.

«Я навчаю дітей дуже багато років. Я закінчила педагогічний інститут 1981 року, і з того часу я працюю. Річ у тому, що нам сказали, що всі наші вчителі будуть працевлаштовані. Ті, які працюють зараз з класами, вони будуть працювати так, як і працювали надалі. Тобто у нас зараз є перший клас, він піде другий, третій, четвертий. І тому я сподіваюся на те, що все буде добре, що ніхто у нас не залишиться поза роботою. Щоб не бути консервативною, ми повинні ставитися позитивно. Тому що життя диктує зміни, нові віяння, і ми повинні до них не те щоб пристосовуватися, а вміти з ними жити: з цими новими ідеями, з новими віяннями», – розповіла вчителька початкових класів Таміла Спірочкіна.

Зазначимо, що на 1 вересня 2023 року у Житомирі було 40 закладів загальної середньої освіти, зокрема, 33 ліцеї комунальної форми власності.

Нагадаємо, що 3 квітня перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко повідомила про те, що цьогоріч ліцей №12 міста Житомира ім. С. Ковальчука, який розташований на Старому бульварі, не набиратиме перші класи. Натомість «першачки» можуть йти у два інші ліцеї – №23 та №21.

Як повідомляв Житомир.info, 2 квітня 2024 року пресслужба Міністерства освіти і науки України повідомила, що МОН із партнерами презентували нові правила розподілу субвенції на шкільні укриття.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліцей учень навчання першокласник ліцей №1 ліцей №12 ліцей №25 Місюрова Ковтуненко Голяченко Спірочкіна 
Матеріали по темі