Суспільство

У Житомирській області зафіксували найбільше випадків травматизму серед здобувачів освіти за 2023 рік

10 April 2024, 11:37

В Україні минулого року зафіксували майже 3 880 нещасних випадків із здобувачами освіти під час освітнього процесу, 9 з яких із смертельними наслідками.

Відповідна інформації міститься у листі Міністерства освіти і науки України від 8 квітня «Про стан травматизму серед здобувачів освіти та працівників закладів освіти за 2023 рік».

Згідно з текстом, за 2023 рік в Україні зафіксували:

  • 3 879 нещасних випадків із здобувачами освіти під час освітнього процесу, у тому числі 9 випадків із смертельними наслідками;
  • 395 нещасних випадків невиробничого травматизму із смертельними наслідками, що трапилися із здобувачами освіти у побуті, у тому числі 42 дитини загинуло внаслідок терористичних дій російської федерації;
  • 139 нещасних випадків/гострих професійних захворювань на виробництві серед працівників закладів освіти, підприємств, установ та організацій, у тому числі 8 випадків із смертельними наслідками.

«Покращення стану травматизму серед учасників освітнього процесу можливо у разі комплексного підходу кожного до проблем профілактики травматизму на всіх рівнях та має включати не тільки внесення змін у законодавчі та нормативно-правові акти й набуття практичних безпекових навичок у всіх сферах діяльності, а також необхідно змінити ставлення кожного до особистої безпеки, усвідомлення, що запорукою безпеки є неухильне дотримання всіма учасниками освітнього процесу встановлених правил поведінки в різних умовах. За таких умов зможемо докорінно змінити ситуацію на краще», - йдеться у листі.

До сфери управління Міністерства освіти і науки України та обласних, Київської міської військової адміністрації належить майже 24,6 тис. закладів освіти державної та комунальної форми власності, в яких навчається більше як 6,142 млн здобувачів освіти та працює майже 1,2 млн працівників.

За інформацією органів управління освітою в період 2020 - 2023 років під час освітнього процесу було обліковано 17,166 тис. травмованих здобувачів освіти, у тому числі 22 випадки із смертельними наслідками.

Скриншот з листа МОН

На динаміку отримання травм здобувачами освіти здебільшого вплинули зовнішні причини. Так з переходом закладів освіти на дистанційний режим роботи внаслідок початку повномасштабної агресії російської федерації кількість травмованих здобувачів освіти значно зменшилась. Але з переходом закладів освіти у звичайний режим роботи (офлайн) в більшості регіонів за 2023 рік спостерігається значне збільшення травмованих здобувачів освіти у порівнянні із 2022 роком.

Найбільшу кількість нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу у 2023 році, зареєстровано в таких областях:

  • Житомирська - 331 випадок (0,17 % від загальної кількості здобувачів освіти);
  • Рівненська - 313 випадків (0,13 % від загальної кількості здобувачів освіти);
  • Черкаська - 233 випадки (0,13 % від загальної кількості здобувачів освіти;
  • Закарпатська - 271 випадок (0,12 % від загальної кількості здобувачів освіти;
  • Вінницька - 277 випадків (0,11 % від загальної кількості здобувачів освіти;
  • Хмельницька - 227 випадків (0,11 % від загальної кількості здобувачів освіти;
  • Івано-Франківська - 220 випадків (0,10 % від загальної кількості здобувачів освіти).

За узагальненою статистичною інформацією протягом 2019 – 2023 років 73% всіх травм у закладах освіти діти отримали під час перерв, занять із фізкультури та рухливих ігор.

Скриншот з листа МОН

Серед працівників закладів освіти України у 2023 році зареєстровано 139 потерпілих (з них 8 - із смертельними наслідками) від нещасних випадків/гострих професійних захворювань на виробництві. Порівняно з 2022 роком кількість страхових нещасних випадків збільшилось в 1,4 раза (з 99 до 139), кількість смертельно травмованих осіб збільшилось на 1 (з 7 до 8).

Збільшення рівня виробничого травматизму та професійної захворюваності в закладах освіти державної та комунальної форми власності, на підприємствах, в установах та організаціях у 2023 році обумовлено наслідками повномасштабної збройної агресії та зменшенням кількості працівників, які працюють дистанційно. Крім того, постійні стресові навантаження від наслідків воєнних дій, особливо в районах наближених до районів бойових дій, впливають на погіршення загального стану здоров’я працівників, що приводять до загострення хронічних захворювань та як наслідок смерті під час виконання ними трудових обов’язків.

Скриншот з листа МОН

Найбільше у 2023 році травмувалися технічні працівники (66) та педагогічні працівники (26).

Нагадаємо, на початку січня на Житомирщині стартував проєкт «Офіцери Служби освітньої безпеки». Невдовзі розпочалося навчання для діючих правоохоронців, які заступатимуть на службу у закладах освіти у межах реалізації проєкту. Планували, що вже до кінця січня варта безпеки з’явиться у 20 закладах освіти, насамперед у тих громадах, які знаходяться на кордоні з республікою білорусь. З 22 січня у Першотравневому ліцеї заступив на чергування поліцейський, який відтепер опікуватиметься питаннями безпеки в освітньому закладі.

Як повідомляв Житомир.info, 9 вересня 2023 року до відділення поліції № 2 (Коростишів) Житомирського райуправління надійшло повідомлення з місцевої лікарні про те, що до травматологічного відділення доставлено 10-річну дівчинку. Як стало відомо, цього дня 18-річний місцевий житель прийшов до навчального закладу забрати свого брата та з якоїсь причини побіг коридором. У результаті з власної необережності збив з ніг дівчинку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОН освіта учень вчитель травматизм травма статистика 
Матеріали по темі