Місто

У Житомирі хочуть оновити систему централізованого оповіщення населення, якій 60 років

17 April 2024, 11:20

У Житомирі хочуть оновити систему централізованого оповіщення населення про повітряну тривогу. Адже зараз місто використовує обладнання, яке виготовлене 1964 року і яке не може працювати без електроенергії.

Проєкт рішення «Про місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення населення Житомирської міської територіальної громади» підтримали під час засідання міськвиконкому 17 квітня.

«Необхідність розгляду цього питання викликана тим, що за останні роки у зв’язку з військовою агресією значно зросла загроза для нашого населення й оповіщення про цю загрозу є одним з наших основних завдань. У місті, станом на сьогодні, діє автоматична система централізованого оповіщення, яка складається в 39 сирен. За воєнний час ми збільшили їхню кількість. Зусиллями нашого та трамвайно-тролейбусного управлінь, КП «Міськсвітло» та «Укртелекому» нам вдається утримувати її в робочому стані, але базове обладнання, яке стоїть в нашій системі 1964 року випуску. Враховуючи те, що в усій державі, це не лише у Житомирі, система не виконує свою функцію в повному обсязі. Зокрема, не забезпечує повністю дублювання проходження сигналів. До речі, у нас був такий випадок, коли за межами нашого регіону були пошкоджені певні системи й 3 дні місто не отримувало інформацію про ракетну небезпеку, сирени не вмикалися 3 дні», - розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Микола Дідківський.

Станом на 17 квітня сирени в Житомирі лунали 958 разів.

«За виключенням тих окремих випадків, у нас система спрацьовує. Однак є такі випадки на об’єктах, де ми вже двічі й тричі ремонтували мотори на цих системах, адже термін їхньої експлуатації надзвичайно великий. Наразі, якщо місто Житомир, навіть маючи систему, не перейде на нову систему, яку будує держава, відповідно до розпорядження Кабінету міністрів №488 від 2018 року, то ми не зможемо під’єднатись і забезпечити автоматичне забезпечення сигналів. Нова система надзвичайно потужна, вона буде забезпечувати дублювання проходження сигналів, вона буде повністю автоматизована навіть при відсутності світла, що сьогодні є дуже актуальним, тому що у нас є сирени заживлені від 380 вольтів, крім того, має бути підведена лінія «укртелекомівська» по якій надходить сигнал, щоб запустити сирену. Тож майбутні нові сирени будуть працювати без цього, будуть повністю автоматизовані й забезпечені дублюванням. Детальніше технічні характеристики ми будемо обговорювати тоді, коли область проведе тендер, який наразі двічі не відбувся», - розповів Микола Дідківський.

Микола Дідківський також пояснив, як діє дублювання системи оповіщення і для чого вона потрібна.

«Це проходження сигналу, якщо одна система, по якій проходить сигнал, пошкоджена, то йде дублювання сигналу іншою мережею. Тому що сьогодні виконати вимогу, яка стоїть, відповідно до рішень влади, стосовно забезпечення функціонування сирен без світла протягом 24 годин, ми технічно не можемо. Ми й так не можемо дати 380 вольтів на окремий район, для приватного сектору особливо, бо там немає таких мереж. Тому прошу підтримати це положення для того, щоб ми могли рухатись далі. Ще 1 важливий нюанс – модернізація буде здійснюватись поетапно і потягом цього процесу, діюча система буде працювати», - розповів під час засідання виконкому начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Микола Дідківський.

Нагадаємо, департамент з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської обласної державної (військової) адміністрації шукає розробника проєктно-кошторисної документації для модернізації територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення (ТАСЦО) Житомирської області. На проєкт виділили 750 тис. грн. Оголошення про відповідну закупівлю оприлюднили в системі «Прозорро» 13 березня 2024 року.

Як повідомляв Житомир.info, в Програмі забезпечення техногенної та пожежної безпеки, захисту населення і територій Житомирської міської територіальної громади від надзвичайних ситуацій на 2023-2025 роки передбачили 5,5 млн грн на розроблення нової системи оповіщення.

У Житомирській області з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2024 року, повітряну тривогу оголошували 1017 разів. Середня тривалість повітряної тривоги складала 01:12:43. Найдовша тривога була 6 годин та 32 хвилини, а найчастіше російські окупанти тероризували Житомирщину у п’ятницю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тривога виконком оновлення модернізація система оповіщення Дідківський  
Матеріали по темі