Місто

Екологи виявили низький рівень кисню у водоймі на території житомирського парку

24 May 2024, 16:30

Інспекцією зафіксовано низький рівень вмісту кисню у водоймі на території парку «Крошенський», який може спричинити задуху риби.

Про це 24 травня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Сьогодні на телефонну «гарячу лінію» Інспекції надійшло звернення про те, що у ставку, який знаходиться на території парку «Крошенський» (м. Житомир), спостерігається явище активного спливання риби до поверхні водойми, що може свідчити про нестачу кисню у воді та нести для біоресурсів загрозу загибелі через задуху. Фахівці Інспекції оперативно відреагували на повідомлення та здійснили виїзд на місце, де разом з представниками Житомирського рибоохоронного патруля провели візуальне обстеження ставка та встановили, що у частині водойми на поверхні спостерігається скупчення риби, яка реагує на рух та занурюється в товщу води», - йдеться у повідомленні.

Загиблих екземплярів ВБР на момент обстеження виявлено не було.

Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю були відібрані проби води для дослідження.

Наразі вже відомо, що вміст розчиненого кисню у водоймі складає 1,5 мг/л про норміне менше 4 мг/л.

За іншими показниками дослідження триває.

Орган місцевого самоврядування, на території якого знаходиться водойма, повідомлено про ситуацію і про необхідність вжиття заходів реагування.

Довідково від екологів: при зменшенні концентрації кисню у воді необхідно забезпечити своєчасну аерацію. Особливо швидко збільшує вміст кисню перелопачування води підвісними моторами. Також доцільно застосовувати компресори, котрі нагнітають повітря безпосередньо у воду.

Крім того, значну увагу слід приділяти проведенню профілактичних заходів попередження літніх явищ задухи. Зокрема, необхідно обкошувати надводну рослинність, вилучаючи її з води, так як її перегнивання забирає із води кисень. А також, для зменшення чисельності водоростей рекомендовано зарибляти водойму рослиноїдними видами риб (товстолобом, білим амуром та ін.), при чому їх чисельність не повинна бути завищеною, оскільки може призвести до інших негативних наслідків.

Ще одним профілактичним та запобіжним заходом замору риб є обробка водойми по воді негашеним вапном в розрахунку 200 кг/га.

Нагадаємо, 21 травня пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу повідомила про те, що екологи відібрали проби зі струмка поблизу житомирського ліцею.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 2 травня 2024 року Державна екологічна інспекція Поліського округу інформувала, що інспектори відібрали проби води в районі провулка Корбутівського у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспекція вода проба дослідження аналіз парк Крошенський парк риба 
Матеріали по темі