Місто

Когда батареи в Житомире станут теплыми? В детских садах «собачий» холод

25 September 2008, 14:49

Житомиряни нарівні з мешканцями Києва мають шанси отримати тепло не за календарем, а згідно з погодою, повідомив нам заступник начальника управління комунального господарства Житомирської міської ради, начальник виробничо-технічного відділу Андрій Оніщенко.
Котельні запрацюють, якщо три дні поспіль середньодобова температура у місті не перевищуватиме 8 градусів.
«Якщо з наступного тижня в Україні почнеться обіцяне потепління, то тепло в домівки житомирян прийде у жовтні, - сказав він кореспонденту «Новостей…». – Традиційно опалювальний сезон у нашому місті розпочинається 15 жовтня. Першочергово тепло подається у дитсадки, школи, лікарні та поліклініки. Житловий фонд підключатимуть у декілька етапів протягом двох тижнів. Другий фактор, від якого залежить початок опалення, – це ліміти на газ. Аби дочірня компанія «Газ України» забезпечила Житомир необхідним запасом газу, місто повинне сплатити 16,8 мільйона гривень боргу. Якщо постанову Кабінету Міністрів України не відмінять і частину коштів за використаний газ вдасться погасити шляхом взаємозаліку, борг «Житомиртеплокомуненерго» перед ДК «Газ України» становитиме близько шести мільйонів. Днями заступник міського голови м. Житомира Едуард Кругляк мав зустріч з представниками компанії НАК «Нафтогаз України». За результатами цієї зустрічі, наскільки мені відомо, Житомир має всі шанси отримати необхідні ліміти газу».
Станом на 1 вересня 2008 року борг «Житомиртеплокомуненерго» перед ДК «Газ України» становив 17,6 млн. грн., рівень розрахунку 64%. Уже сьогодні компанія «Газ України» доручила облгазам відключити від газопостачання 5 теплокомуненерго у містах України: Харкові, Донецьку (два підприємства), Луцьку та у Криму, повідомила у ЗМІ прес-служба компанії «Газ України». Житомира у «чорному» списку немає. Компанія вимагає від усіх теплокомуненерго не лише повного розрахунку, а й авансової проплати. До початку осінньо-зимового сезону у бюджеті Житомира планується зробити шестимільйонний запас коштів.
Зі слів Андрія Оніщенка, головні комунальні служби міста - водоканал і теплокомуненерго - до прийому теплоносія готові на 92-93%. Станом на 10 вересня із 60 котелень міста до опалювального сезону підготовлено 44. Паспорти готовності до осінньо-зимового періоду отримали 89% житлових будинків Житомира, пишет
газета "Новости по-житомирски".
З нетерпінням чекають тепла і у дитячих садочках Житомира. Практично щороку у вересні спостерігається різке зниження температури, групові приміщення вихолоджуються. Однак при подачі тепла на місто цей фактор не враховується. Влада Івано-Франківська вже розпорядилася забезпечити місцеві дитсадки обігрівачами, заявивши свою готовність надати кошти для їх закупівлі уже сьогодні. Вивчаються технічні можливості підключення нагрівачів у дошкільних закладах цього міста. Чому б у Житомирі не запровадити подібну практику? Це запитання в міському управлінні освіти переадресували аж у три служби: охорони праці, надзвичайних ситуацій та санстанції Житомира. Адже обігрівачі – додаткова напруга, на яку не розраховані застарілі електромережі дошкільних закладів. Частина маленьких вихованців минулого тижня не відвідувала дитячі садочки міста через застуду. Декого при можливості батьки залишали вдома. Інні Гермач свого трирічного Олежку залишити ні з ким. Та й навіщо? У квартирі такий же «собачий» холод. У групах дітлахи ходять одягнуті у три-чотири одежини і раз по раз витирають мокрі носики. Минулого тижня через дощі, холод і на прохання батьків їх практично не виводили на вулицю. На дитячих майданчиках «розважаються» хіба що собаки, які випадково потрапили на територію дитсадка.
Теплий одяг і піжами, додаткові ковдри і гарячі чаї, активний руховий режим – таким чином намагаються зігріти малюків у групах. Перед сном деякі вихователі кладуть до дитячих ліжечок пластикові пляшки з гарячою водою. У садочках та школах Житомира уже заклеюють вікна, утеплюють двері та замінюють скло.
Анна Дмитрієва
P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що у понеділок, 22 вересня санітарно-епідеміологічна станція м. Житомира направила приписи на адресу начальників управлінь освіти та охорони здоров’я Житомирської міської ради із вимогою забезпечити дотримання повітряно-температурного режиму (не менше 18 градусів) у приміщеннях дошкільних, навчальних та лікувальних закладів міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі