Економіка

90 відсотків житомирян стали заручниками своїх сусідів?

1 October 2008, 10:29

Доки батареї централізованого опалення залишаються холодними, городянам доводиться рятуватись від холоду та пронизливої сирості у помешканнях та в робочих приміщеннях за допомогою "підручних засобів". У Житомирі справжньою бідою стало аварійне відключення електромереж через їхнє перевантаження. Особливо гострою є ця проблема для центру міста, де енергетики запропонували за власний кошт спорудити ще одну силову підстанцію. Затримка лише за міською владою, яка ще з весни ніяк не може виділити земельну ділянку під потрібний об'єкт.

Ще гірша ситуація з газом. Житомир - чи не єдиний в країні обласний центр, де немає резервної системи газопостачання. І це при тому, що потужності збудованої спеціально з цією метою у передмісті газорозподільної станції використовуються всього на один відсоток, але для підключення до неї міських мереж потрібно збудувати, як заявив представник компанії "Київтрансгаз", всього-на-всього чотири кілометри розподільчих газопроводів.

Тим часом фактичне споживання газу на Житомирщині нині вже вдвічі перевищує встановлений для області на цей місяць ліміт. Дивуватись цьому не доводиться, адже у більшості міських багатоповерхівок встановлені на кухнях газові плити служать передусім "обігрівачами", за допомогою яких громадяни рятуються від холоду. Хоча всім зрозуміло: це не лише небезпечно, але ще вкрай затратно, бо коефіцієнт корисної дії такого опалення практично нульовий.

Здавалось би, в інтересах держави та її громадян, щоб люди не мерзли, хворіючи і рятуючись від холоду "хто як може". Тим паче, що технічно комунальна теплоенергетика області (за винятком буквально кількох об'єктів) хоч сьогодні готова дати тепло.

Проблема в тому, що, за словами начальника управління житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації Юрія Гамкрелідзе, станом на 23 вересня ц. р. в області ще не укладено жодної угоди на постачання газу підприємствам комунальної теплоенергетики, без чого на тепло в домівках годі очікувати.

"Камінь спотикання" на шляху до тепла вже традиційний - величезний борг за вже спожите блакитне паливо, який станом на 1 вересня ц. р. становив по області 32,4 млн грн. В свою чергу, населення заборгувало за вже отримані послуги з централізованого теплопостачання, за даними обласного управління статистики, 41,4 млн грн.

Та є надія, що хоча б до 15 жовтня "газову" проблему розв'яжуть. Порятунком для комунальної теплоенергетики стала урядова постанова N440, яка дає змогу спрямувати на погашення боргів за газ субвенцію з держбюджету на погашення різниці між діючими розмірами тарифів і реальною собівартістю надання житлово-комунальних послуг.

Хоча, погодьтесь, набагато ефективніше було б спрямувати бюджетні кошти не на "латання дірок", а на давно назрілу і перезрілу модернізацію житлово-комунальної галузі, без чого вона ще довго залишатиметься енергозатратною.

Щодо вражаючої суми заборгованості населення Житомирщини за вже отримані послуги централізованого теплопостачання, то всезнаюча статистика стверджує, що переважна більшість споживачів за тепло розраховуються! Зокрема станом на 1 вересня ц. р. серед 126 317 власників особових рахунків, відкритих в області на оплату послуг теплопостачання, лише 16 744, або 13,2 відсотка мали заборгованість за три місяці і більше.

У Житомирі частка так званих затятих боржників ще нижча - 11,1 відсотка. Тож кожного опалювального сезону майже 90 відсотків житомирян фактично постають у ролі жертв і заручників тих десяти відсотків городян, які не платили, не платять і не збираються платити за тепло.

Віктор ШПАК, "Урядовий кур'єр"

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі