Місто

У Житомирі варто остерігатися сушених грибів «з рук» ?

3 October 2008, 09:40

Десятикратне перевищення норми радіонуклідів виявили 18 вересня у сушених грибах працівники лабораторії Житнього ринку м. Житомира. Жінку, яка проходжувалася ринком, продаючи з рук три в’язки білих сушених грибів, ледве «заманили» до лабораторії. Дуже вже примітною була вона на фоні решти продавців. «Новенька», з характерним коростенсько-овруцьким акцентом не стоїть на місці. І гриби очевидно немісцеві: великі, білі, охайно висушені, пише газета "Новости по-житомирски".
«Наші» майже всі присмалені, - каже експерт-радіолог лабораторії ветсанекспертизи №1 Житнього ринку Тамара Базилевська. «Жінка розповідала байки, що вона житомирянка, а гриби взяла у знайомих з Левкова, щоб заробити на лікування, - говорить Тамара Іванівна. – Ціна була солідною: 200 гривень за в’язку, однак це щастя, що ми їх вчасно вилучили, подрібнили і залили хлором. Гадаю, вони були зібрані у зоні радіації».
Днями працівники лабораторії попередили продаж грибів-«парасольок» та піддубників, заборонених МОЗ України. Останні небезпечні вмістом солей важких металів. «Ми перевіряємо усі гриби і ягоди, що продаються на території Житнього ринку, - говорить пані Базилевська. - У середу 1 жовтня кожному з 14 продавців сирих лісових грибів і двом продавцям сушених був виданий експертний висновок. Відхилень не виявлено. Журавлина і брусниця теж в нормі (для ягід, як і для свіжих грибів, це 500 бекерелів на кілограм)».
Найбільше радіонуклідів накопичують польський гриб і сироїжки. Найменше – дощовики та опеньки, нагадує експерт-радіолог.
Марія Світла

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі