Влада

У Житомирській області людей привчатимуть до платіжних карток

1 June 2007, 18:52

З метою поліпшення структури грошового обігу та покращання обслуговування населення області підприємствами торгівлі та сфери послуг голова Житомирської обласної державної адміністрації Юрій Павленко видав розпорядження від 29.05.2007 №186 “Про поширення системи безготівкових розрахунків з використанням спеціальних платіжних засобів”.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

Розпорядженням, зокрема, рекомендовано:

управлінню Національного банку України в Житомирській області спільно з банківськими установами області активізувати роботу щодо поширення безготівкових розрахунків громадян з використанням платіжних засобів (карток);

відповідним управлінням облдержадміністрації спільно з суб’єктами господарювання - надавачами житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку та банківськими установами області вивчити досвід інших областей у сфері безготівкових розрахунків за послуги житлово-комунального господарства до 1 липня 2007 року;

Державній податковій адміністрації в Житомирській області, управлінню економіки облдержадміністрації встановити контроль за додержанням умов і термінів переведення суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, на обов’язкове приймання спеціальних платіжних засобів в оплату за продані товари або надані послуги.

Житомирській філії ВАТ „Укртелеком” сприяти забезпеченню якісними каналами зв’язку для встановлення терміналів на підприємствах торгівлі, послуг, громадського харчування для проведення масових безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток.

Контроль за виконанням розпорядження покладено на заступника голови обласної державної адміністрації Тетяну Кондратюк.

Розпорядження видане відповідно до постанови  Кабінету Міністрів України від 29.03.06  № 377 „Деякі питання здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів” та спільної постанови Кабінету Міністрів України і Національного банку України від 26 травня 2006 року № 753 „Про схвалення Концепції поширення безготівкових розрахунків з використанням спеціальних платіжних засобів і підвищення їх ефективності”.

В останні роки в Житомирській області спостерігається збільшення оборотів готівки. За 2006 рік з кас банківських установ області було видано 9,2 млрд. грн., що на 28,7% більше, ніж за попередній рік. Надходження до кас банківських установ області в той же час становили 7,9 млрд. грн., що призвело до додаткового випуску в обіг 1,3 млрд. грн. На зменшення темпів росту готівки в обігу повинно суттєво вплинути впровадження безготівкових розрахунків, особливо розрахунків населення за товари та послуги із використанням платіжних карток.

У 2006 році безготівкові розрахунки фізичних осіб за товари, послуги та інші перерахування склали 255,8 млн. грн., у тому числі із використанням платіжних карток - 20,0 млн. грн. (у 2005 році  - 210,5 млн. грн. та 6 млн. грн.).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі