Культура

В Житомирской области в тюрме будет краеведческий музей. ФОТОрепортаж

15 January 2009, 17:44

15 січня 2009 року сміливо можна вважати початком відліку підготовчих робіт по реконструкції будівлі колишньої тюрми для створення у її стінах краєзнавчого музею історії нашого району.

Напередодні, 18 сесією районної ради V скликання було затверджено Статут та прийняте рішення про створення краєзнавчого музею Новоград-Волинщини.

Є попередня домовленість з міською владою створити даний музей спільно, але поки що даний Статут не був затверджений на черговій сесії міської ради у зв’язку з тим, що не витримана процедура розгляду і винесення його на розгляд.

Будівля колишньої в’язниці знаходиться у східній частині міста Новоград-Волинського по вулиці Волі, 52. Була збудована приблизно в 60-ті роки 19 ст. Будинок двоповерховий, прямокутний у плані, побудований на бутовому стрічковому фундаменті. Стіни цегляні, товщиною у три цеглини. У будинку 32 кімнати, які колись були камерами і розраховувались на 100 в’язнів. При в’язниці були лікарня на 8 ліжок та церква – ці будівлі не збереглися. Будинок до сьогоднішнього дня не реконструювався, інтер’єр частково зберігся.

У 1933-1941 роках тут розміщувалася гарнізонна гауптвахта та склади. У період німецько-фашистської окупації була відновлена як в’язниця.

Про це Житомир.info повідомляє  прес-служба Новоград-Волинської райдержадміністрації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для створення в її стінах краєзнавчого музею будуть використані фонди, наукові та архівні матеріали з історії життя наших предків, їх народний побут, матеріал археологічних розкопок, проводитиметься масова науково-освітня та культурно-виховна робота серед різних верств населення району, міста, області.

Діяльність музею буде направлена на збереження та розвиток української національної культури та культур інших національностей, що мешкали на території району та міста, на збереження історичної спадщини, пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність, на підтримку наукових та краєзнавчих досліджень, пов’язаних з вивченням історії та культурної спадщини Новоград-Волинщини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі