Політика

БЮТ: у Любарському районі люди постраждали від отрутохімікатів

31 July 2007, 14:10

Любарська філія аграрного ТОВ «А.Т.К.» у червні та липні проводила авіаційні хімічні роботи на полях, засіяних кукурудзою. Внаслідок грубого порушення санітарних вимог при проведенні таких робіт завдано шкоди здоров’ю мешканців сіл Веселка, Михайлівка, Филинці, в тому числі дітей, та завдано збитків їхньому господарству. Уражені отрутохімікатами люди непритомніли, у них підвищувалися тиск і температура, виникали нудота, головний біль, пекло в горлі.

У селах загинули бджоли, в кількох господарствах знищені насадження картоплі.

Перевіркою, яку провели представники районної адміністрації та сільський голова  с.Веселка,  встановлено низку грубих порушень регламенту проведення авіахімробіт. Зокрема, кукурудзяні поля оброблялися у денні години за температури більше 30 градусів, хоча подібні роботи можна проводити лише до 10-ї години ранку та після 6-ї вечора, і за температури не вище 22 градусів. Чинний регламент також забороняє авіахімобробку ближче, ніж за 1 км до населеного пункту, тоді як кукурудзяні поля підступають до сіл інколи на відстань 100 метрів. Є свідчення , що літак АН-2, розпорошуючи отруту на поля, розвертався над самими хатами.

У повідомленні про проведення авіахімробіт, надрукованому в місцевій пресі, «А.Т.К.» вказало, що вони триватимуть з 25 червня по 22 липня, насправді ж розпилювання отрути відбувалося, за свідченнями селян,  і 24, і 25 липня.

Депутати від Блоку Юлії Тимошенко в районній раді, до яких звернулися по захист своїх прав постраждалі мешканці сіл, вважають, що справа з отруєнням людей є вельми серйозною і потребує ретельного розслідування, а винні мають бути покарані.

Народний депутат України V скликання від БЮТ Володимир Макієнко наголосив, що найперше «потрібно підрахувати всі збитки, завдані господарствам селян, зафіксувати втрату здоров’я, і вимагати повного і безумовного відшкодування втрат, завданих людям нехлюйським ставленням керівництва ТОВ «А.Т.К.» до санітарних вимог до проведення робіт з отрутохімікатами».

Фракція БЮТ обіцяє, що зробить усе залежне від неї, аби справедливість була відновлена, щоб постраждалі отримали належні компенсації, а винні у злочині були суворо покарані.

До речі, варто встановити, хто ж власник «А.Т.К.» і де це ТОВ зареєстроване. Потерпілі на ці питання відповісти не змогли.

Прес-служба обласного виборчого штабу БЮТ

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі