Влада

В Житомирской области мэр города обвинил губернатора в бездеятельности

16 January 2010, 11:00

Мер Коростеня (Житомирська область) Володимир Москаленко звернувся із відкритим листом до голови Житомирської обласної державної адміністрації Юрія Забели, де звинуватив його у бездіяльності. Повний текст листа наводимо нижче.

Шановний Юрію Володимировичу!
Громада міста Коростеня уповноважила мене звернутися до Вас  із проханням захистити конституційні права громадян на користування землею, які грубо  порушив голова Коростенської районної адміністрації С.В.Костюченко, видавши розпорядження, яким  роздав 79 га землі у власність іншим особам,  відібравши її у коростенців, що користувались вказаними ділянками більше 15 років.
Коростенців обурює той факт, що самочинно роздані земельні ділянки навіть не були вилучені у попередніх землекористувачів, а в результаті такої „господарської” діяльності 40 громадян, більшість з  яких навіть не є жителями міста Коростеня, а проживають в Києві та  Київській області, Житомирі, Черкасах, Одеській області, отримали у власність по 2 га, а деякі сім’ї  - від 6 до 10 га землі.
Звичайно, крадіжкою землі сьогодні нікого не здивуєш, але вражає та цинічна бездіяльність, яку дозволяєте собі Ви, шановний Юрію Володимировичу, спокійно спостерігаючи, як руйнується план розвитку одного з найбільших міст області.
Міська влада не чекаючи, поки Україну приймуть у Європу, зробила все можливе для того, щоб місто Коростень стало сучасним європейським містом: ми розробили стратегічний план розвитку  до 2014 року, затвердили Генеральний план забудови – все це вплинуло на динамічний розвиток міста, дало позитивні результати. Незважаючи на ту тяжку спадщину, що залишила по собі аварія на ЧАЕС, політичні й економічні кризи, Коростень є одним із найперспективніших міст України. Та складається враження, що Вам як голові обласної адміністрації всі  ці  досягнення не потрібні, а основним принципом Вашої діяльності є: „Після мене хоч потоп. Яке мені діло до того, що десь у центрі міста Коростеня хтось комусь щедро роздав 79 га землі. Хай роблять, що хочуть, з мене досить того, що в мене є.”
Політики й чиновники на всі боки кричать про будівництво нової країни, розвиток демократії, боротьбу з корупцією, але ми на власному досвіді переконались, що  все це лише слова.
Юрію Володимировичу, Ви мали достатньо повноважень, щоб призупинити або відмінити дію  незаконних розпоряджень голови Коростенської РДА, але чомусь не зробили цього. Ваша бездіяльність сприймається людьми як частина свідомо задуманого плану, спрямованого проти інтересів громади міста Коростеня. Адже прокуратура Коростенського району винесла протест на вказані розпорядження, чому ж мовчите Ви?
Загальновідомо, що державна політика реалізується в містах, селищах і селах, а місцева виконавча влада є складовою політичної моделі держави. Чітка визначеність і стабільність у взаєминах між центром і місцевою владою доволі вагомо сприяє успішності розвитку держави як такої. Тож Вашу бездіяльність, Юрію Володимировичу, громада міста розцінює як державний злочин, адже Ви не зацікавлені у гармонійному розвитку міста, області,  а значить Ви не зацікавлені в розвитку  держави.
Прецедент, що має місце сьогодні в нашому місті, може стати закономірністю, і тоді вже зупинити процес буде неможливо, під загрозою може опинитись весь адміністративний устрій        не тільки окремо взятого Коростеня, а й  всієї країни. Тож поставити крапку потрібно сьогодні, поки це можливо контролювати і поки у людей залишились хоч крапля довіри до представників державної влади, якими є голови облдержадміністрацій.
Час спливає, чиновники приходять і йдуть, не залишивши по собі й згадки про добрі справи. Сьогодні один роздав землю в центрі міста, хоча в районі  десятиліттями „гуляють” тисячі гектарів незадіяної землі, інший закрив на це очі,  а місцевій владі доводиться думати, як жити й працювати далі, як розвивати міста, селища й села. Адже це голови, обрані громадами, щодня дивляться людям в очі, вирішують проблеми на місцях, намагаються хоч якось захистити права людей від тих, чиїм обов’язком є гарантія дотримання Конституції.
Коростенська громада завжди відрізнялась своєю самобутністю  й неординарністю. Ми завжди відстоювали свої інтереси, справедливо караючи тих, хто зазіхав на наші права. На жаль, ми не можемо сьогодні вчинити, як наші далекі предки – древляни вчинили із князем Ігорем, але ми боротимемось за справедливість, докладемо максимум зусиль, щоб наше місто планово розвивалось, щоб у ньому не порушувались права наших громадян.
Ми не будемо спокійно спостерігати, як руйнуються засади демократії, як одноосібно вирішується доля людей, доля міста.
Захищаючи права своєї громади, Коростенська міська рада змушена була звернутись до судових органів, до посадових осіб, в компетенції яких знаходяться повноваження врегулювання даного питання. На жаль, вирішення цього питання невиправдано затягується.
Здається, що хтось дуже вперто не хоче, щоб законні права громади міста Коростеня були відновлені. Ми не маємо права звинувачувати державних мужів у злочинах і корупції – для цього в нашій державі є суд. Та  це не заважає нам зробити певні висновки, адже факти говорять самі за себе.
Тож звертаємось до Вас, Юрію Володимировичу, нарешті схаменутись і дати відповідну оцінку діяльності голови Коростенської РДА. Чи поняття закону  і справедливості Ви розумієте якось по-своєму?!
  
За дорученням громади міста Коростеня,
Коростенський міський головаВолодимир Москаленко

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі