Влада

Віталій Француз: «Чому у Верховній раді є поіменне голосування, а у Житомирській обласній все повинно відбуватись під якимось покровом ночі?»

25 October 2007, 12:15

18 жовтня за ініціативою Блоку Юлії Тимошенко та «Нашої України» була скликана позачергова сесія Житомирської обласної ради. Участь у ній готові були взяти 34 депутати від цих фракцій та 8 новообраних депутатів, натомість фракції Партії регіонів, Народної партії, соціалістів та комуністів на засідання не з’явились у повному складі. Чому виникла потреба проведення позачергової сесії та через що її проігнорували опоненти на чолі із головою ради Іриною Синявською? Свою думку з цього приводу висловлює голова фракції Блоку Юлії Тимошенко в Житомирській обласній раді Віталій Йосипович Француз.

- Віталію Йосиповичу, в чому була необхідність скликання позачергової сесії?

- До скликання позачергової сесії нас, БЮТ та «Нашу Україну» змусили дії керівництва обласної ради. 16 серпня, воно, фактично, паралізувало роботу обласної територіальної виборчої комісії (ТВК). Для того, щоб було зрозуміло наслідки цього, поясню детальніше. Тер виборчком був створений рішенням обласної ради на початку 2006 року з представників різних політичних сил, в загальній кількості - 15 осіб. За законом це постійно діючий орган, але на Житомирщині робота комісії стала незрозумілою відтоді, як БЮТ застосував до дев’яти своїх депутатів імперативний мандат. Це відбулось, як і передбачено законом, рішенням нашого вищого партійного органа - міжпартійного з’їзду. Юридично, рішення з’їзду означає, що люди, позбавлені мандатів, вже не депутати. ТВК далі грає суто технічну роль. Комісія повинна ввести наступних за списком депутатів, видати відповідну постанову та тимчасові мандати. Але цього не було зроблено.

- Тобто ТВК відмовилась виконувати свої обов’язки?

- Більше того, комісія вдалась до дій, що не є її компетенцією – перегляд рішення партійного органу, та, це взагалі виходить за межі здорового глузду, відміняє рішення суду. Ми точно знаємо причину такої поведінки - в хід пішли гроші і, ймовірно домовленості із керівництвом ради. Звичайно, політичні сили змушені були реагувати, вирішивши відкликати членів комісії, які таким чином скомпрометували себе. Процедура відкликання членів комісії та введення нових на їх заміну законом передбачена. Але депутати більшості пішли на хитрість. Сесія обласної ради, яка була скликана 16 серпня, задовольнила відкликання членів ТВК, але вводити нових не стала. В результаті із 15 їх залишилось 8. Таким чином, тервиборчком втратив свою працездатність. До того ж у комісії немає керівництва, адже його вибори відбувались із грубими порушеннями закону, із чинного керівництва комісії є тільки заступник, в якого є печатка і ключі від сейфу. Не дивлячись на тиск та спроби з боку прокуратури, він відмовився віддавати їх незаконно обраному керівництву. Все, що видає ця псевдокомісія, зараз – папірці без печатки та підписами самопроголошеного керівництва. Керівництво обласної ради, якому не вигідно допускати до роботи дев’ять нових депутатів така ситуація влаштовує. Посилаючись на незаконні рішення комісії воно дало команду не реєструвати дев’ять депутатів від БЮТ з тимчасовими посвідченнями і апарат ради не дивлячись на незаконність своїх дій виконує цю команду. Тому ми, дві фракції (БЮТ та Наша Україна) скликали позачергову сесію,  метою якої було розблокувати роботу територіальної виборчої комісії: розглянути подання від політичних сил, поповнити її до 15 чоловік, легітимно обрати голову та дати можливість працювати у межах закону.

- Чи було це єдине питання, яке планувалось розглянути на позачерговій сесії?

- Другим питання ми планували розглянути ті зміни, які були внесені до регламенту на сесії обласної ради 16 серпня (БЮТ відмовився брати участь у ній, назвавши її «дерибаном» багатств громади – ред.). Було скасовано поіменне голосування, тобто процедура, яка показує, як кожен депутат голосує по окремих питаннях. До речі, одразу потому відбулось пакетне голосування за земельні ділянки та гірничі відводи і так далі. На нашу думку – це шлях до безкарного порушення закону. Поіменне голосування – це показник відкритості депутатів перед своїми виборцями, які рішенням сесії 16 серпня були позбавлені права контролювати тих, кого вибирали. Відсутність поіменного голосування та реєстрації, не тільки дає можливість нехтувати інтересами виборців, але й голосувати за тих депутатів, які в залі відсутні.

- Чому, на вашу думку, опоненти не з’явились на позачергову сесію?

- Ми знаємо точно, чому так відбулось. Якщо б вони прийшли, їм би довелось відповідати перед своїми виборцями через засоби масової інформації на питання: чому вони не хочуть голосувати за поновлення роботи виборчої комісії, адже це їх обов’язок дати комісії працювати, чому у Верховній раді є поіменне голосування, а у Житомирській обласній все повинно відбуватись під якимось покровом ночі і ніхто немає знати, хто за що голосує? Для того, щоб перекласти із себе відповідальність за неявку на сесію, наші опоненти пустили чутки, про те, що на сесії повинно було відбуватись якесь пере форматування у керівництві. Насправді, вони боялись іншого. Ми будемо вимагати створення контрольної комісії з представників всіх фракцій, навіть тих, що не прийшли, яка дослідить законність всіх ухвалених на сесії 16 серпня рішень. Прийти на сесію – означало би необхідність відповідати за свої дії. Я знаю, що у фракціях наших опонентів є багато депутатів, які хочуть працювати. Вони зв’язувались із нами, і висловлювали бажання брати участь у сесії. Але, як мені стало відомо, буквально 17 жовтня поступила команда від політичних керівників «не йти та сесію» під загрозою, вдумайтесь, застосування імперативного мандату до тих депутатів, які прийдуть на сесії.

- Як далі діятиме Блок Юлії Тимошенко у цій ситуації? Чи є з неї вихід?

- Ми проголосили заяву двох фракцій і, згідно регламенту, вимагаємо призначення позачергової сесії на 15 листопада. Мені дивно те, як Ірина Синявська намагається перевернути із ніг на голову те, що відбувається. Те що вони «роздерибанили», вона зараз розповідає, що вона не дала роздерибанити комусь іншому. Але не складно перевірити, піднявши результати голосування, на чиєму боці правда. Простий приклад, не так давно розглядалось питання виділення частини родовища шпату у Баранівському районі. Громада дала дозвіл на 7 га, а в документах сесії обласної ради з’явилось більше 50 – все родовище. Голова Баранівської ради просив тоді, не виділяти, бо зайва площа – це фактично крадіжка родовища. Тоді ми це питання втримали, а 16 серпня в згаданому пакетному голосуванні всі ті хто не прийшов на позачергову сесію проголосували за те, щоб віддати все родовище, і ще сотні гектарів землі, родовища, тощо. Якщо порахувати, то в тому пакетному голосуванні було віддано майна громади на мільйони гривень. За це хтось має відповідати. Мене дивує коли, Ірина Синявська кидається у наш бік звинуваченнями, на які повинна відповідати сама. Ми готові відзвітуватись за кожен свій вчинок, але вона навіть не може конкретизувати свої звинувачення, так само як і те, що зробила для громади області, інтересами якої вона прикривається.

Рано чи пізно сесія все одно відбудеться і ми винесемо ті питання, з якими прийшли 18 жовтня і нехай тоді відповідають перед громадою області за блокування роботи виборчої комісії і прийняті обласною радою рішення. Я також сподіваюсь, що своє слово нарешті скажуть і правоохоронні органи.

Мирослава Шевчук

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі