Влада

Депутат Житомирської міськради Онищук: питання водосховища «Відсічного» для Житомира вимагає відкритої і прозорої дискусії

23 April 2011, 10:19

Одним із актуальних питань на останньому засіданні виконкому Житомирської міської ради було поглиблення дна водосховища «Відсічне», що належить КП «Житомирводоканал» та відповідно живить питною водою місто Житомир.

Суть питання полягала в тому, щоб доручити директору «Водоканалу» заключити інвестиційну угоду щодо поглиблення дна вищезгаданого водосховища з Приватною Багатопрофільною Фірмою «Яніцький» із залишенням у власності та використанням на власний розсуд ґрунтових мас цим підприємством в рахунок оплати за роботи, що будуть проведені. Переважну частину ґрунтових мас складає пісок, який використовують у виробництві та будівництві. Було підготовлено і відповідний проект рішення. Нагадаємо, що на даний час вміст водосховища «Відсічне» становить близько 15 млн. куб. метрів. Орієнтовно збільшення ємкості водосховища шляхом поглиблення дна буде дуже значним, отже, і кількість ґрунтових мас, отриманих в результаті цих робіт, буде значною.

Не є таємницею, що минулого року біля водосховища можна було придбати щойно намитий пісок за ринковою ціною, яка складала близько 50 грн за куб. Отже, це непогана виручка від реалізації ґрунтових мас.

Мною, як депутатом міської ради, було внесено пропозицію розглянути проект цієї «інвестиційної» угоди на постійних депутатських комісіях міськради, яку було відкинуто. 13 квітня цього року напередодні сесії міської ради питання щодо «Відсічного» спочатку було внесено на розгляд в частині «Різне», а після того, як у міськраді стало відомо щодо намагання скликати позачергове засідання бюджетної комісії з цього приводу, відразу було зняте з розгляду сесієї. Ця вся ситуація навколо «інвестиційної» угоди наводить на неоднозначні думки та висновки, а саме, хто за цим стоїть?

Виникає також багато питань щодо «темної конячки» ПБФ «Яніцький»: де зареєстроване (якій громаді сплачує податки та збори); хто є директором та власником; яка чисельність працівників підприємства; чи має необхідні потужності для виконання робіт.

Всі розуміють, що водопостачання для жителів міста є життєво важливим, поглиблювати та очіщювати дно водосховища вкрай необхідно. Але для цього потрібно обирати прозорі і дозволені законом та власною совістю шляхи.

Переконаний, що проблеми такого рівня, від яких безпосередньо залежить наповнення міського бюджету, мають вирішуватись винятково на сесії міської ради після обговорення на постійних депутатських комісіях заради уникнення різного роду зловживань.

Сергій Онищук, депутат Житомирської міської ради від ВО «Свобода»

Прес-служба Житомирської обласної організації ВО "Свобода"

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі