Влада

На Житомирщині викорінюють «трамадольний синдром»

23 November 2007, 09:30

Виток у незаконний oбiг отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, які містять підконтрольні речовини, з об'єктів його оптової реалізації став невід’ємною складовою наркобізнесу. Зокрема найбільшої популярності набув отруйний лікарський засіб – „Трамадол”.

Виникнення нової форми наркозалежності викликає негативний резонанс у суспільстві. Доступність та прийнятна ціна (2-3 гривні за капсулу) сприяє втягненню в коло „трамадолозалежних” усе більшої кількості нових споживачів, а також поширенню зловживання ним насамперед молоді та підлітків.

 Упродовж поточного року на території Житомирської області працівниками міліції задокументовано 77 фактів незаконного обігу сильнодіючих та отруйних лікарських засобів, в тому числі 24 випадки нелегального розповсюдження „Трамадолу”. Наразі порушено 45 кримінальних справ за порушення встановлених правил обігу зазначеної категорії лікарських засобів. З незаконного обігу вилучено майже 10 тисяч доз лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини, з яких більше 4  тисячі доз „Трамадолу”.

Користуючись безконтрольністю за об’ємами виготовлення з боку законодавства та відсутністю державного замовлення на цей лікарський, підприємства-виробники упродовж тільки 9 місяців поточного року вже виготовили 130 мільйонів доз „Трамадолу” (при потребі держави для забезпечення хворих – у 8-10 мільйонів доз). У свою чергу, комерційні структури, які здійснюють оптову реалізацію цього лікарського засобу, завдяки прогалині в законодавстві, яким не передбачено сувору звітність під час оптової реалізації, створюють тіньові структури, у результаті чого вагомі партії „Трамадолу” відпускаються на неіснуючі комерційні підприємства.

Найбільш ураженими «трамадольним синдромом» на території Житомирщини залишаються обласний центр, Бердичівський, Новоград-Волинський та Коростенський райони.

 З метою дотримання  вимог чинного законодавства та недопущення витоку в  незаконний обіг лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини, спільно з представниками регіональних управлінь охорони здоров’я та Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів працівники міліції систематично здійснюють перевірку суб’єктів господарювання у сфері реалізації лікарських засобів, а також закладів, на базі яких впроваджена замісна підтримувальна терапія для споживачів ін’єкційних наркотиків.

 

ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі