19 April 2024, 01:41 Житомир: °C
Влад Пучич
Громадський діяч

Перешкоджання житомирським журналістам: підсумки 2016 року

 

У 2016 році на неокупованій території України було зафіксовано 262 випадки порушень свободи слова, що приблизно на 15% менше, ніж минулого року (у 2015 році ІМІ зафіксував 310 порушень свободи слова, у 2014 році 995 випадків).

Такими є дані щорічного дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Тогорічна статистика враховує шість випадків, зафіксованих на Житомирщині. Найбільш поширеним явищем є фізичне перешкоджання роботі журналістів. Працівники медіа у переважній більшості випадків звертались до правоохоронних органів з проханням захистити їх законне право на професійну діяльність. Пригадаємо найбільш резонансні випадки минулого року і поцікавимось, чим закінчилось розслідування.

 

Напад на знімальну групу «Житомир.info» на «Житомирських Ласощах»

Вранці 3 січня 2016 року журналіст інтернет-видання Житомир.info та власкор «5 каналу» Оксана Трокоз на своїй сторінці у Фейсбук розповіла про напад «тітушок», які використовувались сторонами корпоративного конфлікту довкола фабрики. Журналістка пише: «Одному з учасників конфлікту видається дивним, що ми знімаємо, він намагається вихопити у мене мікрофон і б’є по камері. Разом з Ігорем Косташем йдемо до працівників міліції, які охороняють фабрику, просимо захистити нас від тітушок, які перешкоджають діяльності журналіста. Той посилає нас у прес-службу. Бачимо начальника поліції Рудика, намагаємося поскаржитись на бездіяльність правоохоронців, але той посилає нас на 102. Потім він підійшов і запитав, чи впізнаємо ми того тітушку…»

Реакція на публікацію: Наступного дня у Головному управлінні Нацполіції області повідомили про відкриття кримінального провадження за ст.171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.

Результат: Особу нападника не встановлено.

 

Олевському журналісту й депутату Ніколайчуку спалили будинок

Ввечері 6 січня 2016 року журналіст з Олевська та депутат Житомирської обласної ради Олександр Ніколайчук, повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, що незнайомі спалили його будинок: «… відпочинок перервав дзвінок сусідів, які сповістили про займання будинку по вулиці Свято-Миколаївській, 57 який по праву належить мені… Протягом тривалого часу ряд впливових осіб намагалися його привласнити, але до сих пір в них нічого не вийшло, і не вийде…»

За півроку до того, у липні 2015 року Ніколайчука, який відомий рядом публікацій та акцій проти незаконного видобутку бурштину, жорстоко побили.

Реакція на публікацію: поліція повідомила про внесення подій до ЄРДР і початок розслідування.

Результат: Слідство триває й досі.

 

На Житомирщині вперше засудили нападницю за перешкоджання журналістам

Вранці 29 вересня 2015 року власниця готельно-розважального комплексу «Волна» Євгенія Волинець напала на журналістів телеканалу СК-1 Яну Кухарчук, інтернет видань Житомир.today Марію Маслюківську та Житомир.info Олексія Антипенка та Тетяну Соболь. Внаслідок нападу, пошкодили техніку та одяг журналістів.

Реакція на публікацію: проведено слідство та передано обвинувальний акт до суду за статтями 171 ч.1, 347-1 ч.1 Кримінального кодексу України.

Результат: 21 вересня 2016 року Богунський районний суд Житомира визнав винною Євгенію Волинець по обом статтям та оштрафував її на 1700 грн. Матеріальні та інші збитки журналістам компенсовані не були.

 

Житомирський суддя заборонив журналістам знімати засідання

Суддя Корольовського районного суду Олександр Сингаївський заборонив знімальній групі інтернет-видання Житомир.info проводити відеозйомку судового засідання 29 вересня 2016 року.

Апеляція журналістки Катерини Тарасюк до ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», у якій дозволено таку зйомку без окремого дозволу суду Олександра Сингаївського не переконала: ««Все правильно, але є підзаконний акт, є нормативні документи, внутрішні документи, які регулюють цей порядок. Передбачено нашою внутрішньою інструкцією, іншими нормативними документами. Для того, щоб мати можливість проводити зйомку, ви маєте пройти акредитацію, надати документи про те, що ви є якийсь канал, про те, що ви маєте ліцензію. Якщо ви хочете бути присутні, будь ласка, але без зйомки».

Реакція на публікацію: відсутня.

Результат: відсутній.

 

Друга DDoS-атака на Житомир.info

Пообіді 16 грудня 2016 року на сайт Житомир.info із за кордону почала здійснюватися DDoS-атака. Інтернет-видання припинило свою роботу на півтори доби. Атака співпала у часі із завершальним етапом виборів у 22 об’єднаних територіальних громадах Житомирщини.

Редакція не змогла назвати вірогідної версії блокування роботи сайту.

Подібна хакерська атака на Житомир.info була замовлена одним з кандидатів у народні депутати напередодні парламентських виборів 2014 року, щоб унеможливити будь-які публікації про себе.

Реакція на публікацію: до головуправління нацполіції та держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації подана заява.

Результат: розгляд триває.

 

Крім того, минулоріч було кілька судових позовів до ЗМІ, однак жоден з них не закінчився програшем житомирських медіа.

 

Замість висновку

Це короткий огляд, який схематично окреслює те, з чим стикаються місцеві журналісти. Текст не описує хамство громадян на вулицях і чиновників у кабінетах, ненадання відповідей на інформаційні запити, спроби дезінформувати, маніпулювати чи лякати «дзвінком куди слід».

Яскраво видно сьогоднішню неефективність правоохоронних органів у питанні захисту прав журналістів на професію. А це означає неефективність і невмотивованість державного апарату забезпечити право громадян на правду.

 

Владислав Пучич, регіональний представник Інституту масової інформації у Житомирській області.


Матеріал підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Посольства США