Влада

Суд поновив на посаді «люстровану» заступницю начальника ГУ ДФС в Житомирській області

13 January 2017, 12:27

Поновити на посаді та виплатити 109 тисяч гривень втраченого заробітку – таке рішення 13 січня виніс Житомирський окружний адміністративний суд стосовно люстрованої у червні 2015 року заступниці начальника головного управління Державної фіскальної служби в Житомирській області Тетяни Кочин.

Жінка, яку згідно з Законом України «Про очищення влади» у червні 2015 року звільнили з посади заступника начальника управління – начальника відділу організації та супроводження перевірок платників податків управління податкового та митного аудиту ГУ ДФС в Житомирській області, у позові вимагала поновити її на посаді, виплатити їй середній заробіток за час вимушеного прогулу та 15 тис. грн моральної шкоди.

Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

Під час судових дебатів 13 січня  позивач Тетяна Кочин сказала, що пройшла шлях від податкового інспектора до заступника начальника управління обласного рівня, формувала податкову службу в момент її створення в 90-х роках, багато років очолювала податкову інспекцію в Житомирській області, має подяки та відзнаки.

«Я ніколи не служила ніякій окремій особі – керівнику чи президенту. Я давала клятву держслужбовця на службу народу України. Тому я не вважаю, і в позовних вимогах це обґрунтувала, себе будь-якою мірою причетною до осіб, які підлягають люстрації, а тому прошу суд визнати мої позовні вимоги», - звернулася до суддів позивач.

У свою чергу представник відповідача – ГУ ДФС у Житомирській області – зауважив, що Тетяна Кочин займала посаду заступника голови Державної податкової служби в Тернопільській області, тобто, безпосереднього керівника територіального органу  центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної податкової політики.

«Зокрема, дані обмеження якраз поширюються на таких осіб відповідно до закону про очищення влади», - сказав представник ГУ ДФС.

Скріншот з реєстру осіб, що підлягають люстрації

На думку відповідача, звільнення працівника відбувалося виключно до Закону «Про очищення влади», і період, який посадова особа займала посаду, підпадає під дію цього закону.

«Зважаючи на те, що дія закону однозначно на сьогодні не визнана неконституційною, ми вважаємо, що позовні вимоги є безпідставними», - резюмували представники ГУ ДФС.

Судді пішли до нарадчої кімнати, і за 10 хвилин головуючий суддя Роман Шимонович зачитав постанову про часткове задоволення позову: скасувати наказ ГУ ДФС в Житомирській області про звільнення, поновити Тетяну Кочин на посаді заступника начальника управління – начальника відділу організації та супроводження перевірок платників податків управління податкового та митного аудиту ГУ та стягнути з головного управління ДФС у Житомирській області на користь Кочин Тетяни Михайлівни середній заробіток за час її вимушеного прогулу в сумі 109 тисяч 572 гривні. У решті позовних вимог (15 тис. грн моральної шкоди) позивачу відмовлено.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному суді.

Щоб з’ясувати, скільки всього працівників головного управління ДФС у Житомирській області було люстровано відповідно до Закону «Про очищення влади», скільки подали позови до суду і скількох було поновлено на роботі, Житомир.info надіслав запит до ГУ ДФС в області. Відповідь опублікуємо.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2016 року повернувся на свою посаду «люстрований» у 2015 року заступник начальника Житомирської митниці Андрій Кондратюк. У жовтні 2015 року наказом керівника Державної фіскальної служби України з органів ДФС у Житомирській області згідно закону про очищення влади були звільнені 14 працівників в тому числі – заступник начальника головного управління ДФС в області Лілія Куришко. У заяві Куришко, опублікованій на сайті ДФС України у 2014 році, вона заявила про відсутність правових підстав для своєї люстрації. У травні 2015 звільнення Лілії Куришко заблокував Київський окружний адміністративний суд. У серпні 2015 керівник ДФС України Роман Насіров офіційно визнав, що Лілію Куришко люструвати не можна.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі