Влада

Верховна Рада офіційно затвердила електронний квиток, житомирські нардепи від БПП за це не голосували

17 January 2017, 13:08

Верховна Рада 17 січня прийняла в другому читанні та в цілому законопроект, яким впроваджується автоматизована системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті.

«За» законопроект №4121 проголосували 265 народних депутатів. З шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області «за» голосували лише троє – член фракції Народного фронту Павло Дзюблик, член групи «Воля народу» Володимир Литвин та позафракційний Віктор Развадовський. Троє житомирських мажоритарників, які входять до фракції Блоку Петра Порошенка, цей законопроект не підтримали: Володимир Арешонков та Борислав Розенблат не голосували, Олександр Ревега відсутній.

«Існуюча система оплати та контролю проїзду в міському пасажирському транспорті є застарілою та має багато недоліків: саме по собі використання паперових квитків (які часто взагалі відсутні) не дає можливості проконтролювати реальний пасажиропотік на маршрутах громадського транспорту і відповідно - обіг готівкових коштів; призводить до погіршення рівня безпеки перевезення пасажирів громадським транспортом. Очікується, що впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду забезпечить багато економічних переваг. Електронний облік пасажиропотоку на маршрутах громадського транспорту дозволить оцінити реальних обіг коштів, а відповідно - оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення та можливості оновлення автопарку перевізника. Окрім того, система забезпечить можливість зручної, швидкої оплати і контролю проїзду, а також зменшиться час затримки громадського транспорту на зупинках. Це також дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

На думку авторів, впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті сприятиме:

максимальному підвищенню прозорості та точності обліку фактично наданих послуг з перевезення пільгових та інших категорій пасажирів;

наданню повної, достовірної та деталізованої інформації про виконану транспортну роботу для вирішення задач аналізу та планування пасажирських перевезень;

виключенню можливості використання фальшивих проїзних документів;

зменшенню експлуатаційних витрат перевізників на організацію та контроль збору виручки;

підвищенню економічних показників роботи транспортних підприємств за рахунок використання зібраної в системі інформації для запровадження та підтримки гнучкої системи тарифів, впровадження нових продуктів та способів оплати;

підвищенню прибутковості міського транспорту і, як наслідок, скорочення бюджетного фінансування;

створенню необхідних умов для взаємодії між різними транспортними підприємствами.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2016 року в Житомирській мерії показали, як працюватиме «електронний квиток» у громадському транспорті. У вересні в ТТУ показали, як працює система е-квитка. 4 жовтня заступник мера Дмитро Ткачука на своїй сторінці у Facebook повідомив про те, що в Житомирі завершилися торги на придбання системи електронного квитка. Впровадженням е-квитка у Житомирі займатиметься КП «Житомиртранспорт», яке з 1 грудня очолює депутат міськради Іван Фурлет. 3 січня заступник мера Дмитро Ткачук показав перші екземпляри електронного квитка для оплати проїзду у громадському транспорті Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі