Місто

Колишній головний архітектор Житомира доводитиме у суді, чому «Смачна зупинка» підлягає знесенню

15 August 2017, 21:52

Розмови щодо законності відновлення будівельних робіт по реконструкції «Смачної зупинки» у центрі Житомира не вщухають. Місцеві активісти та колишній головний архітектор міста дорікають власнику забудови - Малиновському, що той зводить кафе в охоронній зоні національної пам’ятки архітектури. Окрім цього, останнім невтямки, яким чином підприємець з павільйону громадського харчування у 28,5 кв. м заволодів територією у 450 квадратів.

«Коли видавались усі документи на кіоск та павільйон, там чітко зазначалось, що об’єкт знаходиться в охоронній зоні пам’ятки архітектури, пам’ятки національного значення, відповідно були оформлені документи. Вже у 2011 році дивним чином з’явилося рішення виконкому про оформлення права власності на об’єкт нерухомості площею 28,5 кв. м, якщо я не помиляюсь, під павільйон для громадського харчування», - розповідає колишній головний архітектор Житомира Євгенія Черкасова.

«Як ви бачите, будівництво продовжується з грубими порушеннями містобудівничих норм в історичній зоні міста. Не витримана відстань до пам’ятника архітектури національного значення і все, що будується навколо, узгоджується з Міністерством культури України. Інакше, це порушення. У нас є лист-відповідь від Мінкульта, в якому чітко розписано, що з виконком до міністерства по цьому місцю ніхто не звертався. Тобто, люди просто не парилися таке робити», - додає громадський активіст Валерій Арушанян.

«Охоронна зона, навіть якщо вона не встановлена нормативним містобудівним документом, визначається як дві висоти, або дві довжини, в залежності від того, що більше у пам’ятки архітектури. Найвища точка у нас - дзвіниця у 53 метра, ми цю цифру подвоюємо, виходить 106 метрів. У результаті 106 метрів навколо пам’ятки архітектури - це охоронна зона. На сьогодні будівництво здійснюється в 60 метрах», - каже колишній головний архітектор Житомира.

Підприємець Олег Малиновський звинувачення у свій бік називає безпідставними. Каже: усе законно, позаяк декларація на будівництво відновлена, а містобудівні умови не просто затверджені, а відстояні у суді. Показує відповідні судові рішення. Разом із тим пояснює: його об’єкт не заходить в охоронну зону пам’яток, а лишень межує із нею. Тому висновку управління культури облдержадміністрації достатньо і погоджувати його із Міністерством культури України не потрібно.

«І декларація, і містобудівні умови у мене чинні, і декларація вже стоїть у реєстрі», - запевняє підприємець Олег Малиновський.

Разом із тим ділиться: замість «Смачної зупинки» буде одноповерхове кафе «Малина» з літньою терасою на другому поверсі.

«Людей цікавить, що будується зверху. Там буде літня тераса, вона буде дерев’яна, не з основних конструкцій. Я просто покажу містобудівні умови, які я отримав в управлінні архітектури, тут чітко розписано конкретний об’єкт, і який він повинен бути. Другий поверх - відкритий поверх без основних огороджувальних конструкцій», - говорить підприємець.

Попри все, судові тяганини щодо кафе Малиновського продовжуються. Зокрема, кілька позовів від колишнього головного архітектора Євгенії Черкасової вже розглядаються працівниками феміди.

«Я оформила від себе як фізичної особи позов до суду щодо анулювання рішення виконкому, яким надається право власності на цей об’єкт. Виходячи з документів на землю, де чітко вказані обмеження по будівництву, там об’єкта будівництва не мало бути. Інший позов стосується знесення споруди, яка наразі тут будується. У позовній заяві наводяться усі аргументи щодо того, чому це будівництво є самовільним, а у зв’язку з цим воно підлягає знесенню», - ділиться Євгенія Черкасова.

«Дивує те, що сьогодні влада, контролюючі органи мовчать і мало що роблять, я б сказа,в бездіють», - нарікає громадський активіст.

У самій же Житомирській міськраді зазначають: діють виключно у межах закону, а підстав для перешкоджання підприємцю у втіленні проекту немає. Це буде можливо лише у двох випадках: порушенні містобудівних умов або за рішенням суду.

«Яке буде рішення суду, таке рішення ми виконаємо. Якщо буде рішення знести, значить будемо зносити, якщо рішення суду буде продовжувати будівництво, нехай людина будує. Ось і все. У нас немає ніяких підстав для того, щоб блокувати йому роботу, чогось йому не давати. У нього є всі документи, і він зараз розпочав будівничі роботи. Коли буде будівництво у процесі, пройде деякий час, і єдине, що ми можемо зробити - це виїхати на об’єкт і перевірити, чи виконує він умови, які прописані у містобудівних умовах. Якщо він не виконає щось, тоді будуть санкції з нашої сторони», - зауважив радник Житомирського міського голови Олександр Черняхович.

Нагадаємо, з липня 2016 року справа розглядалася у Житомирському окружному адміністративному суді: 4 липня 2016 року суд відкрив провадження за позовом ФОП Малиновського до головного інспектора будівельного нагляду управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Житомирській області про визнання протиправним і скасування рішення №42/16-а від 15.06.2016 року; 25 липня суд розглядав апеляційну скаргу головного інспектора будівельного нагляду управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Житомирській області на ухвалу Житомирського окружного адміністративного суду за позовом фізичної особи-підприємця та відмовив у відкритті провадження.

Як повідомляв Житомир.info, пункту з продажу квитків та «Смачну зупинку» відкрили на майдані Перемоги восени 2010 року. Дозвіл на виготовлення проекту по відведенню земельної ділянки 0,05 га на майдані Перемоги, 13а для будівництва і обслуговування будівель торгівлі Павло Малиновський, брат Олега, отримав в травні 2013 року, в той час Олег Малиновський був депутатом Житомирської міської ради і членом земельної комісії. В березні 2016 року власник «Смачної зупинки» розпочав її реконструкцію. 11 червня активісти повідомили, що ДАБІ з Києва скасувала декларацію про початок будівельних робіт, але Олег Малиновський говорив, що це не відміна, а просто штрафи за порушення. 21 червня представники Громадської ради при Житомирській ОДА зібралися, щоб розібратися в ситуації з будівництвом «Смачної зупинки» на майдані Перемоги. 21 липня люди з плакатами на захист підприємця та його об’єкту прийшли на сесію Житомирської міської ради, але депутати питання «Смачної зупинки» на сесії не розглядали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі