Політика

У селі Житомирської області відновили хату підпільників УПА та провели реконструкцію бою з НКВСівцями

25 September 2017, 15:36

23 вересня 2017 року в Радомишльському районі поблизу села Ставки відкрили громадський культурний простір «Повстанський хутір» та провели історичну реконструкцію бою між підпільниками УПА та НКВСівцями.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

«Це хата підпільників – матері та сина, які співпрацювали з Українською повстанською армією. І практично це була підпільницька явочна квартира. До речі, тут поблизу, навпроти хати, є ще дуб, під яким знайдено НКВД – КГБ уже пізніше – листівки, патрони й інші речі Дмитра Овсієнка, які зв’язані були з УПА і ОУН. В архіві збереглися фотографії Дмитра перед тим, як його вивезли в тюрму, а потім в концтабір», – розповів історик-краєзнавець Геннадій Цвік.

Реставрація будинку Дмитра Овсієнка тривала три роки, допомагали всі небайдужі.За словами очільника Радомишльського районного осередку партії Петра Сергієнка, який народився у сусідньому селі, у дитинстві він зустрічав підпільника, але не знав, хто він.

«Я сам родом із сусіднього села, із Ставків, поряд з яким знаходиться це місце. І ще будучи школярем, бачив Дмитра Овсієнка, який тоді уже був покалічений імперією, називали його тоді глузливо ʺМітька Дурнийʺ. І нам ніхто з вчителів не пояснив, що це людина-борець, яка своїм життям жертвувала, щоб відновити правду».

Приїхав на відкриття «Повстанського хутору» й колишній зв’язковий УПА, свободівець Петро Прийдун, котрий розповів присутнім про повстанську боротьбу на Радомишльщині:

«Ми, діти війни, зарання ставали дорослими. У ті часи нам уже поручали дещо таке зробить, виконать, що, можливо, й деколи не під силу було дорослим. Правда, я не попадався, так би мовити, ʺз полічнимʺ. Але вже з 19 років я заробив собі довічне заслання в Сибір».

Вже другий рік поспіль тут збираються націоналісти на фестиваль повстанської пісні. Цьогоріч співали колективи та солісти з Радомишля, Коростишева, Житомира. На фестиваль з’їхалися не лише жителі сусідніх сіл, а й з усієї області. Гостей частували повстанським кулешем та лісовим чаєм.

Особливістю цьогорічного свята стала реконструкція історичного бою між підпільниками та НКВСівцями. Організатори свята кажуть, що планують зробити фестиваль щорічним та всеукраїнським.

Фото прес-служби Житомирської обласної організації ВО «Свобода»

Нагадаємо, 8 липня у селі Сушки Коростенського району відкрили пам’ятний знак повстанцям УПА.

Як повідомляв Житомир.info, 23 вересня голова Житомирської облдержадміністрації перевірив, чи належно доглянутий пам’ятний знак борцям за волю України, а 20 вересня Ігор Гундич повідомив, що реставрацію меморіалу пам’яті Героїв Базару у Народицькому районі планують почати вже за кілька тижнів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі