Події

Обвинуваченому у вбивстві Жадька надали останнє слово, менш ніж за тиждень Житомирський райсуд оголосить вирок

9 November 2017, 16:43

З виступу Володимира Довгалюка, якого звинувачують у вбивстві 44-річного Олександра Жадька, почалося судове засідання 9 листопада. Обвинувачений переконував присутніх, що злочин не вчиняв, а справа проти нього – сфабрикована.

«Пред’явлена мені підозра та обвинувачення є прикрим непорозумінням та упередженим ставленням з боку правоохоронних органів. Комплексний збіг обставин призвели до незаконного обвинувачення мене у вбивстві Олександра Жадька. Потерпілого я ніколи не знав, не бачив, не зустрічався з ним і тому будь-якого мотиву спричинити йому зло у мене не могло бути», - сказав Володимир Довгалюк.

Попри те, що злочинця, який переслідував Олександра Жадька 11 липня 2014 року, зафіксували камери відеоспостереження, а свідки вказали саме на Володимира Довгалюка, обвинувачений розповів, що у день вбивства він займався сімейними справами, готувався до поїздки на відпочинок.

«Дійсно, 11 липня о 8-9 годині я їздив в село Зарічани, куди їздив останні 8 років по виробничим проблемам. Приїхавши вранці, я побачив, що моє замовлення, яке лежало на вулиці, не було виконане, а двері в підсобку причинені. Я поїхав собі. Крім ранішньої поїздки у Зарічани протягом дня я туди більше не їздив. У період з 9 до 12 години перебував в районі Житнього ринку. Приблизно в обід я приїхав до автомагазину «Альянс» на зустріч з батьком, після цього я поїхав додому, де займався господарськими проблемами. Твердження прокурора та потерпілих про те, що я слідкував 11 липня 2014 року за потерпілим у місті Житомир, а потім разом з ним добирався до Зарічан маршруткою, не мають жодних підстав. Працівники міліції намагалися схилити мене до показань про буцімто поїздку маршруткою, втрату мною гаманця. Пізніше я зрозумів, що вони намагалися будь-яким чином прив’язати мені цю подію до обставин 11 числа. Парадоксом виглядає їхнє твердження, що після зупинки маршрутки у селі Зарічани я зупинив у подальшому маршрутку і вийшов. В такому випадку про яку конспірацію можна говорити, та й відсутня логіка, простіше було б вийти разом з потерпілим на зупинці непомітним без загострення уваги водія та пасажирів маршрутки», - сказав Володимир Довгалюк.

Раніше захист обвинуваченого демонстрував у суді відео з камер відеоспостереження, яке нібито доводило, що в час скоєння злочину Володимир Довгалюк знаходився у магазині батьків. Втім сторона потерпілих, дослідивши відео, з’ясувала, що камер, яка проводила запис, некоректно відображала час, оскільки годинник у ній не був переведений з зимового на літній час.

«Якщо брати до уваги за версією потерпілих і прокурора, що я прибув до автомагазину «Альянс» о 13:20, то фізично я не зміг би протягом однієї години маршруткою знову повернутися до Житомира, поїхати додому в село Барашівка, переодягнутися і прибути до магазину», - прокоментував Довгалюк.

Адвокат обвинуваченого наголосив, що його підзахисний провини не визнає, зазначив, що Довгалюк не знав потерпілого, тож не мав мотиву вбивати його. Версію сторони потерпілих про те, що вбивство могло статися через ревнощі, адвокат прокоментував так:

«Свідок, допитана у судовому засіданні, Довгалюк Олена, суду повідомила про те, що в сім’ї панує лад, виховують двох дітей. В 17-річному віці, це у 99-му році, де працювала її мати та вітчим, її туди влаштували, приблизно через рік у колектив прийшов працювати раніше не знайомий їй Олександр Жадько. За характером Жадько комунікабельний, життєрадісний, мав нахил до компліментів жінкам та дівчатам, у тому числі знаки уваги приділяв Олені Довгалюк. Але прошу суд звернути увагу, яка різниця у віці, і намагання дещо некоректне з боку прокурора і представника потерпілих не може мати на життя», - сказав адвокат Богдан Ференц.

Адвокат також зазначив, що впродовж останніх 12 років Олена Довгалюк лише декілька разів зустрічалась з Олександром на вулиці, але їй було відомо, що Олександр Жадько працює у ломбарді.

За інформацією прокурора, працівники трьох відділень ломбарду, якими керував Олександр Жадько, зазначали, що незадовго до вбивства невідомий чоловік телефонував і запитував, чи є Жадько на роботі, як пізніше з’ясувалося, дзвінки надходили з телефону обвинуваченого. Посилаючись на слова дружини Володимира Довгалюка, адвокат запевнив, що вони телефонували, бо прагнули придбати золото.

«Вкінці 2013 року та у першій половині 2014 з урахуванням наближення 30-річчя з дня народження чоловіка та нестабільного курсу гривні. Олена разом з Володимиром вирішила придбати цінну золоту річ, бажано раритетну. З цією метою неодноразово вона дзвонила у відділення ломбарду і з’ясовувала можливість придбання такої речі й вартість золота. Водночас, чоловік Володимир також цікавився такою можливістю у своїх знайомих, котрі займаються обміном валют та скупкою дорогоцінних металів», - сказав Богдан Ференц.

Наприкінці свого виступу адвокат звернувся до суддів:

«Шановний суд, якщо винність обвинуваченого явно доказана, то, звичайно, не залишається іншого варіанту, як віддати його у караючі руки. Але коли обвинувачення ґрунтується лише на одних припущеннях і при цьому вельми хитких, я вважаю, що виправданий вирок ви постановите спокійно і достойно», - сказав він.

Після реплік прокурора, потерпілих та їхнього представника, обвинуваченому надали останнє слово.

«Вважаю всі докази та аргументи прокурора та адвоката потерпілих необґрунтованими, надуманими. Я жодним чином не намагався ввести своїми показами вас в оману, про що так голослівно заявляв у суді прокурор та потерпілі. Тому, шановний суд, прошу винести відносно мене виправдувальний вирок», - сказав він.

Після виступу Довгалюка суддя Грубіян зазначив, що вирок буде проголошений орієнтовно у понеділок.

Як повідомляв Житомир.info, в 2014 році Олександра Жадька було жорстоко вбито в селі Зарічани Житомирського району: тіло 43-річного Олександра знайшли з десятком ножових поранень. Тим часом обвинувачений Довгалюк В. знаходиться на волі: суддя Корольовського районного суду Олена Рожкова відпустила його під заставу у 200 тис. грн. У вересні 2015 року відеодокази по справі вбивства Жадька суд відправив на експертизу в державну установу. Наприкінці минулого року на черговому розгляді справи допитали експертів, які досліджували записи з камер відеоспостереження, на яких зафіксовано вбивцю. У лютому 2016 року Житомирський районний суд призначив третю експертизу відеодоказів по справі вбивства Олександра Жадька. 20 січня 2017 року судовий експерт підтвердив, що на відео у матеріалах справи зображений обвинувачений.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі