Влада

Понінківська фабрика, яка забруднює річки, зобов’язалася вже в липні почати ремонт очисних, - Житомирська ОДА

6 July 2018, 15:52

Понінківська картонно-паперова фабрика Хмельницької області надала план-графік реконструкції очисних споруд і після 15 липня 2018 має розпочати роботи.

Про це 6 липня розповів заступник голови Житомирської облдержадміністрації Олексій Ясюнецький, - повідомила прес-служба ОДА.

«Врешті-решт з’явилося вирішення проблеми, яка існує не перший рік – поліпшення екологічного стану річок Хомора і Случ. Внаслідок проведення спільної комісії ТЕБ та НС двох областей суб’єкт господарювання взяв на себе зобов’язання встановити очисні споруди, які забезпечать повну очистку стічних вод фабрики. Розроблений план-графік, і вже восени 2019 року матимемо сучасні очисні споруди», – сказав Олексій Ясюнецький.

Він додав, що, відповідно до графіку, до 15 липня 2018 року має закінчитися вивчення проектної документації і розпочатися роботи.

«Це тривалі роботи, і тут все залежатиме від суб’єкта господарювання та від підрядних організацій, які її виконуватимуть», - зауважив заступник голови.

За даними ОДА, у 2018 році фабрика має осушити ставок біологічної очистки та розпочати підготовчі заходи до початку будівельних робіт, прокласти тимчасову дренажну трубу, замінити трансформатор струму, відремонтувати приміщення для технічних працівників, провести тендер на закупку обладнання та протягом 3 місяців встановити його.

«До 1 квітня 2019 року фабрика має побудувати дві секції резервуарів коридорного типу, а до 2 травня 2019 року - приміщення для повітродувних пристроїв. У червні-серпні 2019 мають прокласти необхідні додаткові інженерні комунікації – мулопровід, водогін та повітрепровід. У вересні 2019 - закупити лабораторне обладнання для контролю роботи очисних споруд, в листопаді провести налагоджувальні роботи та вийти на проектні показники», - інформує ОДА.

Нагадаємо, що загальна вартість проекту реконструкції очисних споруд на Понінківській фабриці становить 16,4 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2016 року у місті Баранівка Житомирської області на березі річки Случ щодня з’являлася мертва риба. У червні 2016 року тодішній голова Житомирської ОДА Сергій Машковський влаштував «ревізію» на Понінківській картонно-паперовій фабриці, звідки через несправні очисні споруди неочищені стоки потрапляли в річки Хомора та Случ. У липні того ж року міністр екології та природних ресурсів закликав житомирських активістів патрулювати річку Случ, 10 травня 2017 року у селі Глибочок Баранівського району активісти перекрили рух транспорту по автошляху Новоград-Волинський-Полонне-Старокостянтинів, вимагаючи вжити невідкладних заходів щодо припинення забруднення річок Хомора та Случ.

19 червня 2018 року представники громадських організацій, активісти, небайдужі мешканці Новограда-Волинського, депутати міської та районної рад перекривали рух транспорту на автомобільному шляху міжнародного значення Київ-Чоп з вимогою припинити забруднення річок Хомора та Случ ТОВ «Понінківською картонно-паперовою фабрикою».

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: річка забруднення Случ Понінківська фабрика  
Матеріали по темі