Суспільство

У Житомирській області народжуватимуть за новітніми технологіями

2 February 2007, 07:13

У Житомирський області буде створено 7 пологових центрів за проектом «Здоров’я матері і дитини» 

Про це голова Житомирської обласної державної адміністрації Юрій Павленко повідомив під час зустрічі з керівником проекту USAID «Здоров’я матері і дитини», французьким професором–неонатологом Хелен Лефевр Шоле. Сторони обговорили можливості розповсюдження проекту на регіональні медичні заклади області, - повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації

Як повідомила керівник проекту, його мета – забезпечити покращення здоров’я матері і дитини шляхом впровадження сучасних перинатальних технологій згідно рекомендацій ВООЗ, що ґрунтуються на принципах доказової медицини. Проект передбачає створення індивідуальних пологових залів, що дасть можливість проводити партнерські пологи та виконувати вимогу конфіденційності, впроваджувати нові технології, як то пологодопомога, орієнтована на участь сім’ї, демедикалізація під час пологів та догляду за новонародженим, постійне спільне перебування матері та дитини та інші.

Хелен Лефевр Шоле повідомила, що на момент старту проекту доля партнерських пологів складала 3% від всіх пологів в пологових будинках, які брали участь у проекті, а на сьогодні доля партнерських пологів збільшилась до 75%: «Запровадження формули індивідуальний пологовий зал плюс вільний вибір позиції роділлю та присутність партнера дозволило знизити долю кесарійських розтинів з 30% до 1% ».     

На сьогодні в Житомирський області в рамках проекту працює обласний центр охорони здоров’я матері та дитини, друга жіноча консультація та перша дитяча поліклініка. Як повідомив головний лікар Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини Юрій Вайсберг, на сьогоднішній день в цьому медичному закладі приймається 26% всіх пологів області (в 2006 році – 3500 із 13700 пологів області). Крім того, за два роки роботи кількість нормальних пологів в центрі було збільшено в шість разів, захворюваність новонароджених та смертність немовлят   зменшилась майже в два рази.    

Керівник проекту зазначила, що для подальшого розповсюдження проекту на Житомирщині необхідна воля та фінансова підтримка керівництва області. Голова Житомирської обласної державної адміністрації Юрій Павленко пообіцяв сприяти впровадженню ініціативи USAID: «Одне із головних завдань – це зменшення малюкової смертності. Сьогодні середній показник по області скаладає 11,24 смертей на 1000 народжених немовлят, а в деяких районах, навіть 25 при середньому показнику в Україні 10,6.  І якщо діюча система не вирішує цю проблему, то ми повинні запроваджувати найсучасніші світові технології». Голова облдержадміністрації повідомив, що на цей рік буде заплановано створення семи пологових центрів в області  та вжито заходів для того, щоб проект почав працювати: буде зроблено ремонт приміщень, підготовлені кадри та закуплено відповідне обладнання. «Ми ставимо собі завдання поетапно перевести всі пологи в підготовлені пологові центри», - сказав керівник області та зауважив, що це буде реальним після  вирішення питань якості автотранспорту та доріг в районах області.

Сьогодні в Житомирської області працює 25 пологових будинків.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі