Суспільство

14 грудня Житомирщина вже вдруге вшановувала ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 December 2007, 18:12

Подвиг, який здійснили ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, ніколи не буде забутий ані нашими сучасниками, ані прийдешніми поколіннями. Прикро усвідомлювати, що з кожним роком цих героїв стає все менше. Саме тому минулого року Указом Президента України 14 грудня було визначено Днем вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

З нагоди урочистого дня біля пам’ятного знаку “Пожежним, які врятували світ” (що знаходиться на фасаді Головного управління МНС в області) керівники області та міста віддали шану учасникам ліквідації та поклали квіти. У фойє облуправління МНС у меморіального комплексу героїв-чорнобильців зібралися житомирські ліквідатори, які безпосередньо приймали участь в ліквідації наслідків аварії. З кожним роком їх залишається все менше – дається в знаки променева хвороба. Адже з 289 пожежників Житомирщини, які першими тоді вступили у бій з радіацією, сьогодні в строю залишилось лише 22. 59 пішли з життя у самому розквіті сил, 76 стали інвалідами. Настоятель Свято-Преображенського кафедрального Собору отець Стефан відслужив молебень за здоров’я ліквідаторів. Хвилиною мовчання вшанували тих, хто навіки живе у пам’яті рідних, друзів та колег. І хоч із запізненням, але нагорода знайшла ліквідаторів - з нагоди визначного Дня почесною відзнакою МНС України «За особистий внесок у ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» нагороджено Анатолія Мазуркевича. У травні 1986 року він командував зведеним загоном. Почесною грамотою МНС України – Володимира Черниша, який у 1986 році був доземитристом на станції Прип’ять. Відзнакою МНС України «За відвагу в надзвичайній ситуації» ІІ ступеню нагороджено Анатолія Колесника. Нагороди також отримали і ліквідатори організації ветеранів Збройних сил України.

Віддаючи шану усім присутнім, начальник Головного управління МНС в області полковник внутрішньої служби Володимир Герговський, підкреслив: «Будь-які проблеми, що виникають у чорнобильців, мають знаходити не лише відгук, а й перетворюватися у реальну допомогу. З дня трагедії минув вже двадцять один рік, але ніколи не згасне пам’ять про ті часи, про відчайдушну та смертельну боротьбу з ядерним вогнем, про героїзм і самовідданість наших співробітників. Їхній подвиг повсякчас житиме в наших серцях».

Прес-служба Головного управління МНС в Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі