Суспільство

Як ветерани у Житомирі воюють за свої грошї

18 December 2007, 17:26

Ветерани та учасники Великої Вітчизняної війни домагаються виплати фінансової допомоги, яку не отримали до Дня перемоги.

Згідно з законом, учасники війни мали б отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 1230 гривень, а учасники бойових дій – 4100 гривень. Насправді люди отримали лише по 55 та 450 гривень відповідно.
Щодня у холі обласного відділення соцзабезу штовханина і гомін. Сотні ветеранів приходять сюди, щоб отримати довідку про розмір нарахованої одноразової грошової допомогу до Дня перемоги. У чергу стають ще вночі. Біля окружного суду ніде яблуку впасти. Сюди ветерани несуть пакет документів та позовну заяву.
Мирослава Зимбицька, начальник відділу окружного адміністративного суду: «Як правило, люди здають не по одній позовній заяви. Інколи збираються із цілого населеного пункту».
Щодня до суду поштою надходить понад 1000 листів, і стільки ж люди приносять самі. Достоятися не можуть по два дні.
Петро Нагребельний, ветеран ВВВ: «Я вже другий чи третій день тут стою. По статусу я інвалід війни 1-ї групи. І дружина теж, і не можемо добитися сюди».
Валентина Іванова, пенсіонерка: «Старенькі люди не можуть добитися тих коштів, а, значить, держава знову прикарманить ці гроші».
На сьогодні суд задовольнив 4 тисячі позовів, за якими ветеранам мають виплатити 14 мільйонів гривень. Зараз в суді ще 25 тисяч заяв. Щодня один суддя розглядає до 35 позовних заяв, і виносить рішення, але строки розгляду справ все рівно затягуються.
Мирослава Зимбицька, начальник відділу окружного адміністративного суду: «Оскільки велика завантаженість на кожного суддю, то ми зараз маємо такі порушення, як терміни розгляду справ».
Чи отримають ветерани грошову допомогу, пройшовши усі кола бюрократичного пекла, достеменно сказати не може ніхто.
Василь Павлюк, заст. начальника управління праці Житомирської ОДА: «Це буде залежати від того, яке рішення буде прийнято Верховною Радою або Кабінетом Міністрів, і який бюджет буде прийнято на 2008 рік».
В головному управлінні праці та соціального захисту населення порахували, якщо всім ветеранам війни Житомирської області виплатити одноразову допомогу, передбачену законом «Про статус та соціальні гарантії ветеранів війни», вийде понад 400 мільйонів гривень. // Олена Башинська, Олег Дехтярьов, Житомир, НТН.

http://www.ntn.com.ua/

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі