Суспільство

Житомирські народники заснували фонд допомоги чорнобильцям

19 December 2007, 08:16

Минулоріч Президент України Віктор Ющенко підписав Указ, відповідно до якого щороку 14 грудня - в день закінчення будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЄС - в Україні вшановуватимуться учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС. Тож цьогоріч в Житомирі вже завчасно ішла підготовка до того, щоб в цей день приділити належну увагу мужнім людям, які ціною свого здоров'я більш як два десятиліття тому відвернули радіоактивне лихо. Зокрема в Житомирі в квітні 2007-го року було засновано благодійний фонд "Чорнобиль 86".

Як повыдомляэ пресс-служба Народної партії,13 грудня в затишній залі Житомирського міського колегіуму за ініціативи цього благодійного фонду, та ряду меценатів відбулася товариська зустріч колишніх ліквідаторів. У зібранні також узяли участь заступник голови обласної ради Микола Олещенко (керівник фракції Народної Партії в раді), та представники районних рад у м. Житомирі. Вів зібрання ліквідатор аварії на ЧАЄС I-ї категорії, заступник директора благодійного фонду "Чорнобиль 86", депутат Корольовської райради від Народної Партії Володимир Антоненко. Він пригадував, як усе тоді відбувалося. Як теперішні ліквідатори дивилися в очі смерті, вступаючи в боротьбу з колись мирним атомом, котрий несподівано вийшов із-під контролю людини.

Заступник голови обласної ради Микола Олещенко висловив щиру пошану ліквідаторам аварії на ЧАЄС та подякував засновникам новоствореного благодійного фонду "Чорнобиль 86" за їхню благородну справу. Якраз кількома хвилинами перед цим Миколі Олещенку прямо з парламентського засідання зателефонував народний депутат України Микола Рудченко, який передав свої щирі побажання ліквідаторам аварії на ЧАЄС. Микола Олещенко нагадав шановному зібранню, що під час попередніх скликань Верховної Ради України, наш земляк Микола Рудченко, який також був тоді народним депутатом, працював секретарем парламентського комітету, котрий опікувався "чорнобильськими" питаннями. Тепер уже не має такого комітету, і поки що невідомо, чи буде він у Верховній Раді нинішнього скликання. Проте Микола Рудченко запевнив своїх земляків у тій телефонній розмові із заступником голови обласної ради, що вже зараз є група народних депутатів, яким не байдуже чорнобильське лихо.

Від імені голови обласної ради Ірини Синявської Микола Олещенко вручив грамоти ряду підприємців за їх високу професійність та активну благодійну діяльність. Серед них-генеральному директору ТОВ "Люцина", активісту народної Партії Миколі Кропивницькому, керівнику ТОВ "СКС" Віктору Сячину, та іншим меценатам, яких сьогодні в нашому суспільстві не так уже й багато.

На завершення свого виступу заступник голови обласної ради Микола Олещенко повідомив шановному зібранню про те, що як депутат обласної ради він передає для благодійного фонду "Чорнобиль 86" дві своїх невикористані матеріальні допомоги зі спеціального депутатського фонду. Також повідомив про те, що депутатська фракція "народників", яку він представляє в обласній раді, підтримає на засіданні комісії прохання ліквідаторів аварії на ЧАЕС виділити для благодійного фонду "Чорнобиль 86" 17 тисяч гривень, необхідних для придбання ліків. Зараз ліквідатори, які втратили своє здоров'я, відвертаючи від усього світу радіоактивне лихо, отримують від держави на ліки всього - на всього 27 гривень на рік.

Отож добре, що сьогодні хоч іще остаточно не перевелося меценатство. Скажімо, новоствореному благодійному фонду з дня його заснування допомагає уже згадуваний генеральний директор ТОВ "Люцина" Микола Кропивницький із своїми синами - Володимиром та Ігорем. Які, до речі теж відзначені за свою благодійність ще раніше. За допомогу у відбудові та будівництві церков Володимир Кропивницький має орден першого ступеня Святого князя Володимира, а його брат Ігор - грамоту.

"Наша доля така, що поки держава не буде спроможна допомагати ліквідаторам аварії на ЧАЄС, мусимо самі допомагати їм", сказав Микола Кропивницький. І відповідно до сказаного повідомив, що прямо зараз надає додаткову матеріальну допомогу благодійному фонду "Чорнобиль 86" та вручив його керівництву фінансові документи про це. А також Микола Кропивницький повідомив про пільгове обслуговування в своїх магазинах ліквідаторів аварії на ЧАЄС, які мають інвалідність. Оскільки під час цього зібрання Миколу Петровича одностайно обрали керівником ради меценатів, котрі опікуються благодійним фондом, він одразу зачитав звернення до структур влади, і небайдужих людей, які мають змогу допомогти благодійному фонду фінансово.

В той день звучало ще багато щирих слів подяки ліквідаторам аварії на ЧАЄС. В їх числі-і від голови Корольовської районної організації Народної Партії Миколи Андрійчука. Також багато хто з присутніх висловлював бажання допомогти благодійному фонду в міру своїх можливостей. Серед них керівник підприємства "Євроголд", який відгукнувся на прохання зробити свій внесок у фонд.

У цей день за Олександра Авдєєва - ліквідатора аварії на ЧАЄС, учасника бойових дій в Афганістані щиро раділи його товариші. Адже буквально наступного дня він мав отримувати від Президента України орден "За мужність".

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі