Події

Прокуратура Житомирської області шукатиме винних в отруєнні селян після висновків санстанції

28 May 2012, 14:35

 

На Житомирщині люди стали масово звертатися до лікарів після того, як над їхніми будинками пронісся літак, який обробляє поля отрутохімікатами. Медики ж, за словами селян, вперто не хочуть бачити ознак отруєння. Діагностують лише застуду. На те є причини, кажуть люди, у фермерів є начебто впливові захисники, - розповідають «Надзвичайні новини».

Жителі села Агатівка Житомирської області раптово відчули себе недобре: нудота, діарея, набряки та висипи на шкірі у дорослих та дітей з’явилися майже одночасно. Люди запідозрили, що їхні недуги через хімікати, якими нещодавно оброблялися поля з ріпаком. Усе робилося за допомогою авіації. Людей про літаки з хімією ніхто не попередив. В цей час вони працювали на своїх городах, випасали худобу поблизу полів.

«Ріпакове поле одразу за людськими городами. Коли його обробляли від шкідників, хімікати вітром зносило на село. Після цього люди відчули різке погіршення самопочуття. Та й у мене за годину перебування у селі почало першити в горлі, заболіла голова, а на губах відчувається гіркий присмак», - розповідає Тетяна Островщук, кореспондент «Надзвичайних новин».

Протягом одного дня на прийом до сімейного лікаря прийшло 16 пацієнтів. Це при тому, що загалом у селі 60 дворів. Однак медик не пов’язує хвороби людей з отрутохімікатами. Вбачає звичайну застуду та проблеми з тиском. Люди вже при журналістах скаржаться лікарю на погане здоров’я і, знову ж таки, вказують ймовірну причину.

У селі кажуть, що з проблемою зверталися до кого тільки могли, але людям скрізь відмовили. Селяни підозрюють, місцева влада у всьому покриває фермерів. Люди зверталися і в санстанцію, але в село ніхто не приїхав. Натомість сільський голова говорить, що жодної скарги від селян не надходило. А про те, що вони начебто потруїлися, дізнався саме від санстанції.

Що саме спричинило масове нездоров’я селян, має з’ясувати таж таки санстанція. Після приїзду журналістів люди відправили туди вже письмову заяву. Її прийняли і направили своїх спеціалістів. Якщо СЕС доведе, що селяни потруїлися саме хімією із полів, то всі документи буде передано до прокуратури.

«По цій скарзі поїдуть фахівці. Вони будуть перевіряти ті факти, які викладені у цій скарзі. Якщо вони підтвердяться, далі є процедура, яка прописана законом, що робити далі», - повідомив Валерій Биков, головний державний санітарний лікар Бердичівського району.

 

24 травня в прес-службі прокуратури в Житомирській області повідомили, що перевірять інформацію про отруєння селян отрутохімікатами.

«Прокуратурою Бердичівського району проводиться перевірка даної інформації. Направлено вимогу голові Бердичівської районної державної адміністрації про створення робочої групи за участю фахівців управління агропромислового розвитку, інспекції захисту рослин, санітарно-епідеміологічної служби та екологічної інспекції. Контролюючим організаціям прокуратурою Бердичівського району дано доручення провести відповідні перевірки. Про результати перевірки буде повідомлено по її закінченні», - зазначають в прокуратурі.

Житомир.info за матеріалами «Надзвичайних новин».

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі