Економіка

Житомиртеплокомуненерго ще не отримало 15 млн. євро, а Дебой хоче підписати нову угоду – на 1 млн. євро

6 July 2012, 15:26

6 липня мер Житомир Володимир Дебой зустрінеться з делегацією Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) з питань отримання 1 млн. євро для Житомиртеплокомуненерго.

Про це мер повідомив під час прес-конференції 6 липня.

«1 мільйон євро для теплокомуненерго крім тих 15 млн. євро (кредит та гранд від ЕБРР – ред.), що ми говорили. Це програма «Демо Україна», по ній в Україні будуть відібрані 10 міст. Вже відібрано три, в тому числі і Житомир. Програма передбачає собою грант 300 тис.євро, 400 тис.євро – пільговий кредит і приблизно 200 тис. євро – наша участь монтажними роботами. Ми не будемо платити гроші, а будемо монтувати обладнання і це буде наша частина участі», - розповів Дебой.

За словами мера, проект передбачає створення «енергоефективного теплового кварталу» по вул.Добровського,30: модернізація теплових мереж п’яти житлових будинків та термомодернізація дитячого садочка №59.

За інформацією прес-служби Мінрегіонбуду, програма «Демо Україна» передбачає фінансування сталих екологічних та енергоефективних демонстраційних проектів в українському секторі теплопостачання. Проект надаватиме фінансування технічної підтримки: грант у розмірі до 50% вартості проекту, але не більше 300 тисяч євро, та кредит – до 400 тисяч євро при муніципальній гарантії з відсотковою ставкою 6% річних. «Учасниками програми стануть теплопостачальні організації, що перебувають комунальній власності, з амбіціями та потенціалом для вдосконалення енергоефективності, зменшення втрат та забезпечення екологічної стійкості шляхом впровадження доступних та інноваційних інвестицій та реформ. Усього у Мінрегіоні до участі у в проекті відберуть 10 міст-учасників», - йдеться у повідомленні прес-служби міністерства.

До речі, на прес-конференції Володимир Дебой повідомив, що кредит і грант Европейського банку реконструкції та розвитку, угода з яким була підписана півроку тому, Житомиртеплокомуненерго і досі не отримало. Причина – не було затвердженого порядку отримання муніципальних гарантій.

«Це порядок на минулому тижні уже прийнятий, тепер нам залишилося технічне проходження документів через Мінфін, Мінекономіки і Кабмін. Ми готуємо цей пакет документів и просили, щоб їх розглянули якомога швидше. «Житомиртеплокомуненерго» вже технічно готове до реалізації проекту», - зазначив Дебой.

Довідка: Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) – це міжнародна фінансова установа, що була заснована  в  1990 році  п'ятьма Північними країнами: Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією. Станом на сьогодні корпорація фінансує широкий спектр екологічних проектів у країнах Центральної та Східної Європи, включаючи Росію, Білорусію та Україну.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі