Суспільство

На ринках Києва продають радіактивні ялинки з Житомирської області?

29 December 2007, 08:58

Днями в Києві пробігли  чутки, що новорічні ялинки для городян везуть з Чорнобильської зони. При цьому рівень радіації у таких дерев у багато разів перевищує допустиму норму. Озброївшись дозиметром, журналісти перевірили декілька міських ялинкових базарів.
"У нас ялинки безпечні, – посміхається продавець. – Завтра ще одне завезення буде, але можете бути упевнені: нічого радіоактивного не веземо!"
І справді, працівники ЗМІ так і не знайшли жодної "брудної" ялиночки. Проте в Києві близько 100 ялинкових ринків, і за день перевірити всі ялинкові ринки майже нереально. Але, як затверджують фахівці, щоб забезпечити себе і свою сім'ю від можливих проблем, купувати новорічні дерева потрібно тільки в спеціально відведених для цього місцях.
В середньому за сезон в Києві реалізується 100-120 тисяч ялинок. Що стосується радіоактивного забруднення, то в обласному управлінні міліції завірили: не зареєстровано жодної машини, що вивозила ялинки з Чорнобильської зони. Проте і не дали повної гарантії, що лісові красуні, які "фонують", не потраплять на ринки столиці "партизанськими стежками".
Як відомо, адміністрація більшості ринків не перевіряє ялинки дозиметром. Тому навіть на абсолютно легальних базарах ви можете знайти "чорнобильську ялинку". По документах – всі ялинки з лісгоспу, проте, відсутність касових апаратів і строгого обліку дозволяє торгувати і "лівими" деревами. При цьому на в'їздах до міста вже зареєстровано 11 спроб ввезення ялинок без документів.

http://utro.ua

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі