Влада

Мер Житомира хоче взяти ще майже 300 тис. євро кредиту, щоб створити енергоефективний квартал

16 October 2013, 10:41

Житомир підписав ще один кредитний договір з міжнародною фінансовою організацією НЕФКО.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської міської ради.

«Ще понад 7 млн. грн. до раніше залучених більше 160 млн. грн. на реалізацію енергоефективних проектів привезе до міста Житомира міський голова Володимир Дебой. Це вже третій фінансовий механізм, який реально вдалося залучити Житомиру від міжнародних фінансових організацій на підвищення енергоощадності міста», - інформує прес-служба.

15 жовтня мер Володимир Дебой, директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин разом із радником НЕФКО Йоханом Віллертом підписали Договір, відповідно до якого Житомир отримає 292 тис. євро кредиту та стільки ж – 292 тис. євро – грантових безповоротних коштів на впровадження інноваційних технологій у системі теплопостачання м. Житомира за програмою Демо-Україна.

Як повідомляє сайт мерії, два міста – Житомир і Вінниця - стали пілотними в Україні, де реалізуються проекти зі створення енергоефективних кварталів, що стануть взірцями для решти міст держави.

Відповідно до проекту, в Житомирі одразу по завершенню опалювального сезону розпочнуть роботи зі створення енергоефективного кварталу з котельнею по вул. Домбровського, 30, що має застаріле (40-річне) та неефективне обладнання і мережі. Проект передбачає комплексну модернізацію котельні, встановлення індивідуальних теплових пунктів, сучасного енергоефективного обладнання та заміну мереж.

У перший в Україні енергоощадний квартал увійдуть 5 житлових  багатоповерхових будинків та дитячий садочок для дітей із особливими потребами №59. Мешканці кварталу матимуть більш якісне теплопостачання та цілорічну подачу гарячої води, котельня ж використовуватиме на третину менше газу, а споживання електроенергії скоротить удвічі.

Володимир Дебой наголошує: втілення проекту дасть змогу заощаджувати 30% газу та 50% електроенергії.

«За допомогою проекту Житомир презентує іншим містам, як можна отримувати більш якісне теплопостачання, цілорічну подачу гарячої води і при цьому із меншими затратами», – цитує мера прес-служба.

Дебой упевнений, що втілення проекту – це реальний і ефективний шлях економічного захисту громади міста, адже навіть при підвищенні тарифів мешканці енергоефективного кварталу сплачуватимуть менше за рахунок зменшення споживання енергоносіїв. Особливо це буде відчутно тим, хто встановив лічильники.

За інформаціє міськради, економічний ефект від реалізації проекту складатиме 70 тис. євро щороку.

Як повідомляв Житомир.info у червні цього року, влада Житомира хоче взяти черговий кредит для фінансування інвестиційного проекту  «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира» - 3 млн. євро.

Нагадаємо, що за кошти НЕФКО утеплювався житомирський дитячий садочок №21. Також влітку у 2012 році Житомир отримав від Корпорації кредит у розмірі 3 млн. грн. на встановлення світлодіодних ліхтарів у місті.

У грудні 2012 року Житомирський міськвиконком підтримав доцільність залучення кредиту НЕФКО у розмірі майже 300 тис. євро на модернізацію котелень.

Європейський банк реконструкції та розвитку виділив комунальному підприємству «Житомиртеплокомуненерго» кредит 10 млн. євро і грант у розмірі 5 млн. євро для реконструкції системи централізованого теплопостачання в Житомирі.

Фото прес-служби Житомирської міської ради

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі