Політика

Інвестори, які збиралися пікетувати Кабмін через довгобуди, відклали акцію і обговорювали законопроект

13 November 2013, 15:30

 Представники громадських організацій обманутих вкладників у будівництво житла 12 листопада взяли участь у засіданні робочої групи по обговоренню законопроекту «Про захист прав постраждалих інвесторів під час будівництва житлової нерухомості».

Цей законопроект народні депутати Г. Зубко, В.Головко, С.Каплін, В.Лунченко, В.Чугунніков, Р.Марцінків зареєстрували у Верховній Раді за ініціативи громадських організацій 5 листопада 2013 року (№3542). Він був розроблений у співпраці з громадськими організаціями, зокрема з їх активістом Олексієм Гончаруком, і на 95% підготовлений  на основі ініціатив громадськості.

Закон дасть чіткий механізм добудови об'єктів нерухомості, будівництво яких зупинено на строк більший ніж 12 місяців або припинено. Постраждалі інвестори внаслідок неправомірних дій забудовників отримають статус «постраждалий інвестор».

За словами Олексія Гончарука, адвоката, керівника Всеукраїнської асоціації допомоги постраждалим інвесторам, «цей закон, перш за все, орієнтований на захист фізичних осіб інвесторів. Тому його можна назвати соціальним і він має значно більше шансів після доопрацювання бути проголосованим у Верховній Раді».

Щодо ситуації з вирішенням питання добудови недобудованих об’єктів у Житомирі,  представники ініціативної групи з Житомира повідомили, що розпорядженням Кабінету міністрів від 1 серпня ц.р. було виділено кошти для завершення спорудження житлових будинків, але до 11 листопада замовникам будівництва Державною казначейською службою не були перераховані кошти для закупівлі матеріалів та обладнання. Це унеможливлює виконання будівельних робіт на об’єктах. Перспектива завершення будівництва до кінця цього року стає примарною.

У понеділок, 11 листопада, група обманутих інвесторів будівництва 2–ї черги будинку №15 по вул. Гастелло в м. Хмельницькому та недобудованого будинку №155 по вул. Щорса в м. Житомирі оголосила через засоби масової інформації, що збирається пікетувати Кабмін.

Після розповсюдження цієї інформації владою були виконані вимоги щодо оплати актів виконаних робіт та перераховано кошти (аванс) для закупівлі матеріалів і обладнання для виконання робіт по завершенню спорудження довгобудів в містах Житомирі та Хмельницькому.

Враховуючи зазначене, інвестори вирішили відмінити мітинг, який мав відбутись перед будівлею Кабміну 12 листопада. В разі подальшої відсутності оплати казначейською службою актів виконаних робіт довгобудів по вул. Щорса, 155 в м. Житомирі та по вул. Гастелло 15, 2-га черга в м. Хмельницькому інвестори лишають за собою право повторної організації мітингу.

Також нагадаємо, що народний депутат від Житомира Геннадій Зубко постійно спілкується з інвесторами і його робота по захисту їх прав є системною.

Прес-служба народного депутата України Геннадія Зубка (фракція ВО «Батьківщина»)

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі