Культура

Справжня видавнича бомба готується до 160-річного ювілею Богдана Ханенка

30 January 2008, 08:08

Справжня видавнича бомба готується до 160-річного ювілею Богдана Ханенка - публікація його незавершених записок. Це єдині документи, які залишилися від Ханенків: увесь їхній архів знищено за часів Радянської влади. Богдана Ханенка можна назвати людиною-музеєм: якби не його хист колекціонера у сучасній Україні, мабуть, було б набагато менше мистецьких скарбів. Найкращий пам'ятник нащадкові гетьмана Правобережної України - музеї із світовим ім'ям.

Де, коли, за яких умов купував картини для своєї колекції Богдан Ханенко - про все це йдеться у його мемуарних записках. Це щоденник із ґрунтовними записами про кожну картину. Він доводить, Ханенко збирав не колекцію, він збирав музей.

За "Алегорією", що, як тоді вважали, належала перу Тиціана, Богдан Ханенко полював чимало. Продавав картину поштмейстер міста Житомира Семенов. Він заломив ціну, завелику навіть для мецената.

Діяльність Богдана і Варвари Ханенків повністю відповідає словам відомого німецького філософа 19 ст., який сказав так: що немає любові до мистецтва без справжньої любові до людства. Представник дворянського роду, нащадок гетьмана Правобережної України, зять цукрозаводчиків та меценатів Терещенків, Ханенко мав тонкий художній смак і гостре око. Найкращі пам'ятники йому - музеї зі світовим ім'ям: західного та східного мистецтва та Національний художній, перші експонати якого, понад три тисячі одиниць зберігання, подаровані саме Богданом Ханенком.

Олена Живкова знайшла нещодавно чимало листів Ханенків до російських адресатів в рукописному відділі Третьяковської галереї. З них стало відомо, що подружжя Ханенків побувало свого часу в Каїрі, звідти і їхня єгипетська колекція. Якщо переговори з росіянами пройдуть вдало, ці листи увійдуть до майбутнього видання записок Богдана Ханенка.

http://1plus1.tv/tsn_news/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі