Місто

Житомирянин Микола Костриця вважає бюджет міста-2014 «бюджетом соціального виживання і деградації»

6 February 2014, 16:35

 Звертаюсь з відкритим листом до всіх небайдужих житомирян (які платять податки і хочуть знати та контролювати куди витрачаються їх кошти), міського голови, депутатів міськради, чиновників управлінь органів самоврядування. Під впливом революційних подій в державі і тиском громадськості в Житомирі 4 лютого в залі міськради чи не вперше відбулись публічні бюджетні слухання. Звичайно, не обійшлось без недоліків, але «крига скресла». На жаль, не вдалось задати всіх питань і отримати на них правдиві і вичерпні відповіді, тому і пишу цього листа.

Не буду переобтяжувати цифрами, бо їх десятки сторінок, але спробую зробити декілька суттєвих зауважень, які відразу «кидаються в очі» і які ще можна виправити.

1. Бюджет є незбалансованим (хоча чиновники нам кажуть протилежне) і до нього закладаються нереалістичні цифри по доходах, які не будуть виконані. Відповідно й не буде чим покривати видатки.

Аргументи:

1.1. В бюджет закладається прогнозне зростання економіки міста на 5% – це нереально: 2 роки в Україні відбувається падіння ВВП і промисловості (хоч нам статистика і «підмальовує» цифри). А що економіка Житомира знаходиться не в Україні? Таке «покращення» може відбутись лише завдяки великій інфляції у поточному році.

Пропозиція: Переглянути зазначені прогнози та обґрунтувати їх.

1.2. В бюджеті 2013 року недобрали 26 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб (основний бюджетоутворюючий податок в місті), а в проекті на 2014 рік прогнозують його збільшення ще майже на 48 млн. грн. (11,9%). Закладається явна «дира» на понад 60 млн. грн. (понад 5% від бюджету). Залатати її зможе хіба що раптове незаплановане підвищення мінімальних зарплат для електорату на сотні гривень напередодні президентських виборів.

Пропозиція: Переглянути зазначені прогнози та обґрунтувати їх.

1.3. У порівнянні з 2013 роком закладаються «фантастичні» зростання прибутків комунальних підприємств – плюс 106%, а по окремих з них зростання в 143(!) рази (наприклад, КП «Стоммакс»).

Пропозиція: Відобразити фінансові показники кожного підприємства за 2013 рік (по запиту Годованого) та обґрунтувати зазначені прогнози.

1.4. З бюджету розвитку 2013 року «зникли» 42 млн. грн., які «зависли» на казначейських рахунках, а відповідно й видатки минулого року недофінансовані і лягають тягарем на 2014 рік.

Пропозиція: Чи відображені «зниклі» 42 млн. у нинішньому бюджеті.

2. Бюджет не є «соціально орієнтованим», як нам розповідають. Це бюджет соціального виживання і деградації. Держава через субвенції місцевому бюджету фінансує всі управління у повному обсязі, окрім найголовнішого – зарплати освітянам і медикам (недофінансування 35,9 і 10,3 млн. грн. відповідно). Зарплати вчителів і лікарів міста, заплановані лише до жовтня-листопада. А далі – надія чи на кредити, чи на сили небесні.

Пропозиція: Переглянути галузі першочергового фінансування чи обґрунтувати недофінансування.

3. В умовах, коли в бюджеті немає грошей на зарплату і розвиток, наші міські управлінці не забувають себе винагороджувати і заохочувати. Спочатку мають бути результати, потім оцінка ефективності результатів громадою, а лише потім, можливо, винагороди (або, навпаки, покарання).

3.1. Стаття 20 бюджету передбачає щомісячне преміювання за інтенсивність праці та інші «заслуги». Коли в родині криза з грошима, то мабуть цинічним є урізання цукерок для дітей, щоб забезпечити батькам гроші на розваги. Так і в місті: якщо бракує грошей в бюджеті, то почніть заощаджувати, шановні управлінці, в першу чергу з себе!

Пропозиція: Скасувати таке преміювання, залишити 1/4 фонду преміювання, яку розподілятиме міськрада за поданням виконкому (?).

3.2. Абсурдним, нічим необґрунтованим виглядає фінансування в обсязі понад 1 млн. грн. купівлі комп’ютерів, кондиціонерів, меблів, автомобілів, для комфорту роботи чиновників. При цьому жодних пояснень: скільки, чого, за якою ціною буде купуватись і найголовніше яка від того буде економічна ефективність!

Пропозиція: Залишити фінансування лише обґрунтованих пунктів.

3.3. Нічим не обґрунтовано зростають витрати на відрядження (по окремих управліннях до 45%).

Пропозиція: Обґрунтувати необхідність збільшення витрат на відрядження.

4. Незрозуміла ефективність фінансування багатьох напрямів. Аргументів багато, ось декілька прикладів із різних видатків:

4.1. По галузі «Соціальний захист та соціальне забезпечення» всього передбачено 17,2 млн. грн., але при цьому лише 26% цієї суми спрямовується безпосередньо на соціальне забезпечення населення, а решта витрачається на утримання (зарплати, комуналка тощо) структур, що здійснюють такі виплати населенню.

Пропозиція: Переглянути процедуру виплат органами соціального забезпечення.

4.2. 2,4 млн. грн. передбачені на зміни до генерального плану міста – головного стратегічного документа розбудови міста, вільний доступ до якого повинні мати всі мешканці міста (а не картинка на сайті міськради, на якій не можна нічого побачити), і дотримання якого має бути «конституцією» для чиновників при прийнятті рішень щодо будівництв, дозволів тощо (натомість маємо в місті нахабну забудову рекреаційних зон – міський парк, район скелі «Голова Чацького», «Гідропарку» тощо).

Пропозиція: Представити результати уже витрачених 1,5 млн. грн. на генплан, а вже потім оцінити ефективність витрат на продовження розробки генплану.

4.3. Утримання в належному стані об’єктів природно-заповідного фонду «Голова Чацького», «Чотири брати» – 32,5 тис. грн.

Пропозиція: Переглянути та обґрунтувати дані витрати.

5. Не зрозумілим і без пояснень для громади є визначення пріоритетів у фінансуванні житомирських «довгобудів»: літньої естради «Ракушка» (6,7 млн. грн.), приміщення управління культури (1,1 млн. грн.) і автостоянка поблизу нього (0,4 млн. грн.), ремонт майдану Корольова (2,0 млн.) і Старого бульвару (3,1 млн.), скверу на Замковій горі (1 млн.), встановлення пам’ятнику хлібу (що це і навіщо?) (0,2 млн.).

Пропозиція: Виключити із бюджету зазначені об’єкти (ввести мораторій на проведення реконструкцій вулиць, міст, скверів, до затвердження генплану).

Інші пропозиції:

Принагідно зазначу, що наразі в місті третій рік не функціонують головні музеї – краєзнавчий і природи (хоч вони і є обласними, але ж знаходяться в місті і чому б не зробити спів фінансування); не дискутується питання про створення муніципального музею історії Житомира (готовий особисто поділитись ідеєю); в місті протягом року не проводиться жоден потужний культурно-мистецький захід міжнародного або хоча б українського резонансу (сказати що у нас пройшло 300 заходів – це не показник, профінансуйте один – але такий, щоб всі були у захваті); із 80 тисяч грн.. зібраного до бюджету туристичного збору жодної копійки не виділено на розвиток туризму тощо. До чого все це призводить? Начебто щось і робиться, але все це на має стратегічного мети, чітко визначених в часі і вимірних цілей, системної дії і найголовніше – відсутня ефективність, а Житомир залишається безликим містом з довгобудами і прожектами.

Отже, навіть поверхневий розгляд бюджету (на жаль, до детальної інформації та обґрунтування витрат громада не має публічного доступу) свідчить, що у ньому є багато «дірок» і неефективного використання коштів платників податків міста.

Маю надію, що бюджетні слухання стануть не «показухою», а першим кроком до реального діалогу між громадою і органами місцевої влади, а також кроком до врахування інтересів та пропозицій житомирян у головному фінансовому документі міста.

Тільки разом, під пильним оком небайдужої громади і відповідальною діяльністю місцевих чиновників і депутатів, ми зможемо розвивати місто, в якому кожен з гордістю зможе сказати: «Я – ЖИТОМИРЯНИН!».

P.S. Для тих, хто захоче звинуватити мене в політичній заангажованості, відповідально заявляю: я не належу і не представляю інтереси жодної політичної сили, це є виключно громадянська позиція людини, яка живе в Житомирі і живе Житомиром!

З повагою і готовністю до конструктивного діалогу, житомирянин Микола Костриця

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі