Події

Центр Києва в ніч на 19 лютого: пожежі, шумові гранати, безліч поранених

19 February 2014, 12:18

Близько першої ночі барикади з боку Європейської в Києві палали. У Будинку профспілок, де на третьому поверсі розмістилися медики, стояв густий дим, змішаний з газом. Медики працювали у вкрай важких умовах, оперували на місці. За словами Ольги Богомолець, столичні лікарні були переповнені пораненими.

Близько другої ночі людей почали евакуйовувати з Будинку профспілок. На верхні поверхи прорвалися невідомі, було чути, як розбиваються шибки, почалася пожежа, але її загасили самі активісти. Люди з Житомирського намету, який знаходиться якраз навпроти входу до Будинку профспілок, разом з житомирськими демальянсівцями одразу кинулися всередину, щоб винести з приміщення медикаменти та вивести поранених до готелю «Козацького». Потім, зусиллями волонтерів-автовласників вдалося швидко вивезти все на територію Михайлівського собору. Там розгорнули медичні пункти, де лікарі та хірурги приймали поранених різного ступеню важкості. Зі слів житомирян, які працювали в польових операційних, приходило дуже багато людей з контузіями та осколковими пораненнями від шумових гранат, простріляними дробом кінцівками, було також чимало важких хворих. Кількох не вдалося врятувати.

У той самий час майданівці на Михайлівській укріплювали барикаду, щоб убезпечити Майдан від можливого нападу «тітушок», яких помітили на Великій Житомирській. За словами очевидців, вони били припарковані машини, стріляли на ураження з травматичної зброї. Люди показали гільзу від кулі 9 калібру, ймовірно, гумової. «Тітушки» також кидали гранати. Бійці самооборони на Михайлівській кажуть, що чули навіть автоматні черги після яких обвалився фасад одного з будинків на Великій Житомирській. Саме тому активісти попереджали перехожих та водіїв не їхати у той бік, зважаючи на небезпеку.

Близько третьої на Майдані почав горіти Будинок профспілок, у якому все ще залишалися люди. Вони не могли вийти через вогонь. Пізніше почав горіти великий майданівський екран. З боку Михайлівської туди поїхала пожежна машина. Рятувальникам вдалося зняти з вікон кількох людей. Серед них були і дівчата, яких вогонь загнав на останній поверх.

На передовій біля стели продовжували працювати бригади медиків. Їм допомагали дівчата з Житомирського намету. Кажуть, люди погано спали минулу ніч і від самого ранку – в боях. Дуже стомлені, багато поранених. Дівчата розносили питну воду, промивали від газу очі, перев'язували рани. Одну з бердичівських активісток, медика-волонтера Анастасію під час денних подій сильно побив Беркут. Дівчині зламали руку і пошкодили голову. Спершу Настя була в лікарні, де їй надали необхідну допомогу, потім її забрали афганці.

Бердичівлянка Анастасія, яку побили беркутівці

Під час сутичок було поранено ще одного хлопця-коростенця з Житомирського намету. Він не пам'ятає, як дістався до медиків. Його сильно контузило, німіли ноги, ходити він не міг. Прийшовши до тями, хлопець попросив «швидко його полікувати, бо йому треба повертатися на передову до побратимів».

Нагадаємо, Житомирський намет знаходиться навпроти входу до Будинку профспілок, неподалік від Європейської барикади. Його мешканцям довелося утримувати беркутівців під час штурму Майдану 11 грудня. За словами людей, які там знаходяться, у наметі все ще можна отримати теплий одяг, ліки, чай і бутерброди. Втім, додають, якщо буде зачистка і барикади впадуть, житомирянам радять відступати на Михайлівську площу.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі