Місто

У Житомирі відкрили дошку пам’яті розстріляних у 1938 році чехів

18 September 2014, 08:58

 Делегація Міністерства закордонних справ Чеської Республіки взяла участь у відкритті у Житомирі меморіальної дошки пам’яті чехів, розстріляних у місті 28 вересня 1938 року.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації.

Делегація побувала в Житомирі у ході робочого візиту.

Зa офіційною інформацією, тоді було страчено 77 житомирських чехів, які жили і працювали в Житомирі та навколишніх селах.

«Ми схиляємо голови і вшановуємо пам'ять чеських синів та дочок, які 76 років тому були жорстоко розстріляні радянськими спецслужбами. Тривалий час злочин намагалися приховати. Сподіваюся, що пам'ять про ці події буде нагадуванням майбутнім поколінням про те, що жодні питання неприпустимо вирішувати насильницьким шляхом і людськими жертвами. Сучасні відносини між Україною та Чехією є доказом взаєморозуміння та поваги. Переконаний, що наші дружні стосунки будуть і надалі розвиватися в такому ж руслі», - висловився голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський.

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Лубомір Заоралек подякував усім, хто завітав на відкриття меморіальної дошки.

«Наші земляки проживають по всій Україні – від Ужгорода до Києва, від Маріуполя до Криму. Майже 150 років минулого з того часу, як наші діди та прадіди прийшли на Україну з надією знайти тут свій другий дім. Для багатьох із них Україна стала другою Батьківщиною. На жаль, ХХ століття принесло чехам втрати і трагедії. Сьогодні ми зібралися в Житомирі, аби вшанувати всіх, хто загинув у цьому місті 28 вересня 1938 року», - сказав Лубомір Заоралек.

Він висловив щиру вдячність усім, хто працював з архівними документами і доклав зусиль до відкриття меморіальної дошки, додавши: «Схиляю голову перед усіма закатованими тут земляками та бажаю українцям і чехам миру та спокійного життя».

Фото Катерини Тарановської, прес-служба Житомирської обласної державної адміністрації 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі