Суспільство

Калейдоскоп дитячих трагедій: „квіти життя”, які нікому не потрібні

18 February 2008, 08:29

Вважаєте, що ця фраза занадто жорстока? Принаймні, вона відображає дійсність, яку намагаються приховати голосні слогани, що пророчать щасливе дитяче майбутнє у здоровій повноцінній сім’ї. Всупереч їм наразі доводиться бачити зовсім іншу картину.

За свідченням старшого оперуповноваженого відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в області Олени Туровської, на Житомирщині на обліку органів внутрішніх справ перебуває понад 1800 неблагополучних дітей та їх батьків. У таких сім’ях зростають (зауважте, саме зростають, а не виховуються) подекуди до 8 неповнолітніх дітей! З декілька десятків років тому для середньостатистичної сільської родини – це досить розповсюджена їх кількість. Проте сьогодні умови та рівень життя, на жаль, не дозволяють поставити на ноги стільки діточок. Окрім того, ті, що народили і подарували своїм чадам цей дивовижний і такий жорстокий світ, більше ні на що не здатні. Не тільки з об’єктивних причин, а ще й переважно тому, що, затуркані своїм неблагополучним життям, вони впевнено крокують у безодню, міцно тримаючи в руках чарку оковитої або ж шприц. А чи є кому до цього діло?

Протестуючи супроти такого буття, діти втікають з домівок: хтось – у пошуках того благополуччя, яке вони бачать у родинах своїх однолітків, а хтось – ступаючи і на злочинний шлях, аби хоч якось вижити у цьому жорстоко-байдужому світі, де від них відмовилися навіть найближчі люди. Підтвердженням тому є майже щоденне доставлення правоохоронцями до чергових частин міскрайвідділів Житомирщини підлітків за скоєння злочинів, правопорушень, бродяжництво та жебрацтво. У переважній більшості – це діти з неблагополучних сімей.

13 лютого за ініціативи відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області за участю служб у справах дітей та соціальної служби для сім’ї та молоді житомирської міськради в обласному центрі було організовано рейд по перевірці умов життя неблагополучних сімей, що перебувають на обліках. А ще такі заходи проводилися з метою виявлення та запобігання фактам насильства у сім’ї встановлення систематичних фактів ухилення батьків або осіб, що їх замінюють, від виховання дітей та виявлення інших негативних явищ, що сприяють проявам жорстокості та насильства.  Загалом у цей день було перевірено 22 такі родини.

39-річна житомирянка має сімох дітей, шестеро з яких неповнолітні (трійко хлопчиків та троє дівчаток), найменшому з яких 9 років. Жінка офіційно розлучена зі своїм чоловіком, який проживає на сусідній вулиці із співмешканкою, проте ніякої зацікавленості долею своїх дітей не проявляє. Родина живе у малесенькій хатинці на дві кімнатки. Мати не працює. До речі, до недавнього часу вона зловживала спиртними напоями. Врятувати матір та своїх рідних братиків-сестричок від неминучої біди узявся 12-річний Мирослав. У вільний від шкільних занять час хлопчик збирав та здавав металобрухт, а за виручені гроші примусив матір „закодуватися” від алкоголю. Увесь родинний достаток – ганчір’я замість дверей, зашарпані брудні хатні стіни, уся в сажі груба та чорний кіт, з яким бавляться діти... Цій бідовій родині буде надано матеріальну допомогу. От тільки чи вистачить її для усіх?

Ще одна сім’я – житомирянин, у якого на утриманні знаходиться дві неповнолітні дитини. Дружина померла у серпні минулого року, а сам чоловік не в змозі їх виховувати, оскільки є інвалідом ІІІ групи та й частенько заглядає у чарку. Наразі він піклується тільки про одне: оформити власних дітей до інтернатного закладу. Батько вважає, що так дітям буде значно краще...

Під час рейду міліціонери та представники соціальних служб завітали до ще однієї родини. Мати, у якої зростає син-бешкетник, зловживає спиртними напоями. Адміністрація школи не на жарт схвильована відвідуванням її сином занять. У горе-матері є ще одна дитина – донька, яка наразі знаходиться... за ґратами за вбивство рідного батька. 15-річна дівчинка не витримала сімейної алкогольної ідилії, що панувала у їхній родині. Під час чергового конфлікту з нетверезим батьком, донька схопила ніж і нанесла йому смертельний удар... Відносно матері за ухилення від виконання батьківських обов’язків складено протокол.

А от з-під „опіки” ще однієї горе-матері правоохоронцям довелося просто вилучити 15-річного Святослава. Двері оселі, куди завітали працівники служб у справах дітей, відчинив хлопець. Проте він вперто не бажав впускати їх всередину, аргументуючи свою відмову тим, що перебуває вдома сам. Коли ж правоохоронці все ж потрапили до його домівки, то побачили, що його мати спить нетвереза. Святославового брата, теж 15-річного Ярослава, дома не було.

Обоє братів навчались в одному з ліцеїв обласного центру, згодом були переведені до вечірньої школи. Мати дітей злісно ухиляється від виконання обов’язків по вихованню своїх дітей, не працює, давно зловживає спиртним, не цікавиться їх навчанням. Відтак, хлопці упродовж тривалого часу без поважних причин не відвідують навчальний заклад.

Враховуючи усе вищезазначене, рішенням Богунського районного суду м.Житомира у жовтні минулого року горе-матір була позбавлена батьківських прав. У грудні виконавчим комітетом міської ради було прийняте рішення про направлення неповнолітніх хлопчаків до державного дитячого закладу.

Батьку та бабусі Святослава і Ярослава було запропоновано встановити опіку над хлопцями, проте до цього часу жоден з них необхідні документи в службу у справах неповнолітніх так і не надав.

Відтак, Святослава було вилучено із сім’ї та направлено до обласного притулку для дітей. Незабаром така доля очікує і Ярослава.

За таких обставин залишається сподіватися на свідомість небайдужих до долі дітей громадян. Якщо Вам стали відомі випадки невиконання батьківських обов’язків, бездоглядності та жорстокості у відношенні до дитини, повідомте про це працівників міліції (телефон 02 працює цілодобово) чи службу у справах неповнолітніх за місцем проживання. 

Ольга НОМЕРЧУК, ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі